Lifeofdorian

Nieuws

VAN RIJSSELBERGHE TROTS: WINDFOILEN IN 2024 OLYMPISCH

Waves2019 %c2%a9laurensmorel lma1521 w

Tweevoudig Olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe is verheugd dat de RS:X plank voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs wordt vervangen door de spectaculaire foilplank. Met deze nieuwe plank die door een draagvleugel constructie enkele decimeters uit water komt, bereiken de windsurfers al snel veel hogere snelheden dan met de gewone plank die in het water ligt. 

Van Rijsselberghe: “Ik ben hier heel erg blij mee. De plank waar we nu op varen gaat al sinds 2006 mee en de wereld staat niet stil dus ook als windsurfsport moeten we ons door blijven ontwikkelen. Met deze nieuwe windfoil klasse gaan we veel harder over het water waardoor het sneller gaat en spectaculairder is om te doen en om naar te kijken. Dat is een algemene trend die je bij veel Olympische sporten ziet. Met de keuze voor de I-Foil zie ik de toekomst van het windsurfen op de Olympische Spelen voorlopig weer verzekerd.”


Lobbywerk voor windfoilen
De beslissing viel zondagavond laat Nederlandse tijd in Bermuda op het jaarcongres van World Sailing, de internationale zeilbond, tijdens de afsluitende vergadering. Aan de beslissing ging veel lobbywerk van Van Rijsselberghe en de zijne vooraf. Zeker omdat in het voorjaar in eerste instantie door World Sailing was besloten ook in 2024 op de RS:X plank te varen.

Van Rijsselberghe: “In het voorjaar heb ik inderdaad een brief geschreven naar World Sailing met het verzoek om de beslissing te heroverwegen in het belang van de sport. Ik schrijf niet snel een brief maar dit keer was het echt nodig. Het ging mij om de toekomst van de windsurfsport en niet om mezelf of ons als Nederland. Met Nederland hebben we een dominante positie in het huidige windsurfen met Lilian de Geus bij de vrouwen en Kiran Badloe en mijzelf, maar ook een Sil Hoekstra in de jeugd, bij de mannen. Wat we echter zagen was dat de interesse in de sport mondiaal en in de breedte met name bij de jeugd steeds minder werd. De jeugd, overal op de wereld, zoekt tegenwoordig snelle, spectaculaire en dynamische sporten. Met de foil onder de plank is het windsurfen zo’n sport. ”

WAVES Texel showcase
Het afgelopen seizoen draaide Van Rijsselberghe in sommige periodes een dubbelprogramma met wedstrijden op zowel de RS:X plank als op het nieuwe windfoil materiaal. Van Rijsselberghe: “Vooropgesteld het windfoilen is gewoon superleuk en uitdagend om te doen. Maar we geloven ook heel erg in practice what you preach. Als je verandering wil moet je laten zien hoe het er na de verandering dan uit gaat zien. We hebben een aantal evenement gevaren en georganiseerd waarvan wij vonden zo moet de toekomst van de sport worden. Op Texel hebben we bijvoorbeeld het WAVES Festival georganiseerd tijdens het Rondje om Texel. Dat was echt een showcase wat ons betreft. We hebben daar gevaren volgens het format en met het materiaal zoals wij dat voor 2024 voor ogen hadden.”

Windfoilen gedeelde visie
Van Rijsselberghe vervolgt: “Ik wil trouwens benadrukken dat ik dit zeker niet alleen gedaan heb. Ik ben naar buiten toe vaak het gezicht geweest maar dit is echt een teamprestatie. De visie hebben we met en onder leiding van Aaron McIntosh, mijn Nieuw-Zeelandse coach, ontwikkeld. Als er iemand is die de credits verdient is hij het. We hebben hier de afgelopen drie á vier jaar heel veel gesprekken over gevoerd. Hadden op iedere mogelijke vraag een antwoord bedacht. Uiteindelijk hebben we met een klein groepje mensen waaronder Nick Dempsey, Glenn Ashby, Elliot Carney, en Antonio Cozzolino ons hier heel erg hard voor gemaakt. De laatste maanden gelukkig met de steun van veel andere (Olympische) sporters. Nu is het gelukt en ja daar ben ik trots op!”