Tussen twee Olympische Spelen liggen vier jaren. Tijdens die lange reis van Londen naar Rio de Janeiro hoefde Dorian van Rijsselberghe er eigenlijk alleen maar voor te zorgen dat hij er in 2016 écht stond en dat deed hij.
Dorian kreeg na Rio veel vragen over zijn toekomst. Zelf zei die daarover in september 2016 het volgende: "Ga ik door tot aan de Spelen in Tokyo? Wie weet, maar dat is nu wel het idee. Er kan nog veel gebeuren in de resterende tijd. We gaan mijn schema's nog beter aanpassen aan mijn belofte aan Sasha dat ik er meer zal zijn dan in de jaren voor Rio. En Kiran probeert me natuurlijk ook aan de kant te varen, we zullen het echt samen moeten uitvechten.
We gaan lekker aan het werk, vol d'r op. En tussendoor zo veel mogelijk naar huis om mijn vrouwen en kinderen te knuffelen, voor de balans."
Zondag 14 augustus heeft Dorian van Rijsselberghe zijn gouden medaille extra glans gegeven. Van Rijsselberghe toonde onder toeziend oog van de koninklijke familie op overtuigende wijze naar de winst.
Op vrijdag 12 augustus toont de Olympisch windsurfkampioen van 2012 Dorian van Rijsselberge zich wederom oppermachtig. Door zijn voorsprong uit te breiden naar 21 punten is de Texelaar al zeker van het goud voor het begin van de medalrace op zondag 14 augustus.
Donderdag 11 augustus 2016, de vierde dag van het Olympisch zeiltoernooi, pakte windsurfer Dorian van Rijsselberge de leiding in het klassement. Door twee van de drie races te winnen passeerde de titelverdediger zijn grote concurrent Nick Dempsey.
Van Rijsselberghe heeft op de rustdag goede zaken gedaan ten opzichte van de Brit Dempsey in de strijd om de olympische titel. De jury herriep een eerdere beslissing.
Op dag twee van het olympisch zeiltoernooi kwamen vijf Nederlanders in actie. Dorian van Rijsselberge won twee van de drie races en verstevigde zijn tweede plek in het klassement. Lilian de Geus deed ook goede zaken met twee derde plaatsen.
Maandag 8 augustus is het Olympisch zeiltoernooi van start gegaan. Op de eerste dag kwamen Dorian van Rijsselberge (RS:X men), Lilian de Geus (RS:X women), Marit Bouwmeester (Laser Radial) en Rutger van Schaardenburg (Laser) in actie.
De 32ste editie van de Delta Lloyd Regatta heeft zaterdag in Medemblik drie Nederlandse eindzeges opgeleverd. Windsurfer Dorian van Rijsselberghe, Marit Bouwmeester (Laser Radial) en Rutger van Schaardenburg (Laser) slaagden erin de grootste zeilwedstrijd van Nederland winnend af te sluiten.
Zaterdag worden de prijzen pas verdeeld bij de Delta Lloyd Regatta, maar windsurfer Dorian van Rijsselberghe en Marit Bouwmeester (Laser-Radial) hoeven op de slotdag van het grootste zeilevenement in Nederland alleen maar het water op te gaan om de hoofdprijs op te halen.
De Nederlandse zeilers doen het uitstekend bij hun ‘thuiswedstrijd’, de Delta Lloyd Regatta. Windsurfster Lilian de Geus en Laser-specialist Rutger van Schaardenburg gebruikten de derde dag van de regatta om de leiding in hun klasse te nemen. Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe (RS:X) en Marit Bouwmeester (Laser Radial) behielden zonder problemen hun leidende positie.
Het geduld van de zeilers werd woensdag op de tweede dag van de 32ste editie van de Delta Lloyd Regatta aardig op de proef gesteld. Na een stormachtige dag op dinsdag, ging er een dag later een heel flauw briesje over het IJsselmeer. Uiteindelijk net genoeg om de diverse klassen – weliswaar met enige vertraging – toch een aantal races te laten afwerken. Marit Bouwmeester (Laser-Radial) en windsurfer Dorian van Rijsselberghe waren minder overheersend dan op de eerste dag, maar bleven wel comfortabel aan de leiding.
De Nederlandse zeilers hebben de eerste dag van de 32ste editie van de Delta Lloyd Regatta in diverse Olympische klassen gedomineerd. Olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe won drie races, Marit Bouwmeester heerste in de Laser Radial en Duko Bos leidt in de Laser.
Op het wereldkampioenschap RS:X in Eilat pakt windsurfer Dorian van Rijsselberghe het zilver en Kiran Badloe het brons. De wereldtitel bij de mannen is voor de Pool Myska. Bij de vrouwen haalt windsurfster Lilian de Geus het brons. De wereldtitel is voor de Poolse Bialecka, het zilver voor de Britse Shaw.
Op de voorlaatste dag van het WK RS:X in Eilat maakt Kiran Badloe de sprong naar het podium. Badloe wint de eerste race van de dag en staat nu derde in het klassement. Van Rijsselberge stijgt naar de vierde plek in het klassement. De Pool Pjotr Myszka is al zeker van de wereldtitel met de medalrace, tussen de beste tien om dubbele punten, nog te gaan. Lilian de Geus blijft overall op de tweede plaats staan. Zaterdag 27 februari wordt het WK afgesloten met de medalrace.
Op de vierde dag van het WK RS:X in Eilat doen de windsurfers van Team Delta Lloyd goede zaken. Lilian de Geus wint de eerste race en wordt later op de dag zesde en vijfde. De Geus staat nu tweede in het klassement. Dorian van Rijsselberge staat zesde in het algemeen klassement, trainingspartner Badloe wint de derde race van de dag en staat zevende algemeen.
Dorian van Rijsselberge staat na vier wedstrijden op de tiende plaats. Woensdag 24 februari is een rustdag voor de windsurfers. Donderdag en vrijdag staan er races in de gold fleet op het programma. De afsluitende medalrace is zaterdag 27 februari.
Bij de heren wordt er op de eerste dag van het WK RS:X 2016 in Eilat maar één wedstrijd gevaren. Van Rijsselberghe leek als tweede te gaan finishen tot een dramatische windshift vlak voor de finish roet in het eten gooide.
Maandag 22 februari aanstaande begint het wereldkampioenschap RS:X windsurfen. Team Delta Lloyd surfers: Lilian de Geus, Dorian van Rijsselberge en Kiran Badloe verschijnen namens Nederland aan de start in het Israëlische Eilat. Het WK is het laatste grote testmoment voor de Olympische Spelen. De doelstelling van De Geus en Van Rijsselberge is duidelijk: top drie. Badloe wil laten zien bij de wereldtop te horen.
Zaterdag 30 januari pakt Team Delta Lloyd tijdens de wereldbekerwedstrijden in Miami twee gouden en twee zilveren medailles. Mandy Mulder en Coen de Koning winnen samen goud in de gemengde Nacra 17- klasse. Windsurfer Dorian van Rijsselberge claimt het goud bij de mannen en Lilian de Geus de zilveren medaille bij de vrouwen. Ook Marit Bouwmeester gaat met het zilver naar huis in de Laser Radial. Rutger van Schaardenburg grijpt net naast het eremetaal en eindigt op een vierde plaats.
Halverwege de wereldbekerwedstrijden in Miami gaan in maar liefst vijf klasses de Team Delta Lloyd-zeilers aan de leiding. Dorian van Rijsselberge, Lilian de Geus, Rutger van Schaardenburg, Marit Bouwmeester en het Nacra17 duo Mandy Mulder & Coen de Koning staan na drie dagen zeilen allemaal bovenaan in het klassement.
Op maandag 25 januari kenden de zeilers van Team Delta Lloyd een zeer goede start van de wereldbekerwedstrijden in Miami. De wereldbeker is voor de olympische zeilers de eerste grote krachtmeting van 2016. De eerste dag werd gekenmerkt door veel wachten, weinig wind en laat finishen.
Terug in Miami. De eerste keer dat ik de grote plas overstak, was hiernaartoe. Deze keer heeft het bezoek een extra tintje. Ik heb niet alleen veel zin in de World Cup, maar de Nederlandse Plastic Soup Foundation (PSF) en het Wereld Natuur Fonds Brazilië(WWF Brazil) presenteren hier ook een belangrijk en fraai project op een milieufestival georganiseerd door het Nederlands Consulaat in Miami waaraan ik – als ambassadeur van de PSF – verbonden ben.
Team Delta Lloyd windsurfer Dorian van Rijsselberge wint op 20 december de Copa Brasil de Vela in Rio de Janeiro. Ook Annemiek Bekkering en Annette Duetz pakten het goud in de 49erFX klasse. De zeilers en surfers van Team Delta Lloyd bereiden zich voor op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in augustus 2016. De Copa Brasil was de laatste mogelijkheid om voor de Olympische Spelen wedstrijduren te maken in de Guanabara baai.
De zeilers van Team Delta Lloyd, met uitzondering van Finn zeiler Pieter-Jan Postma, komen van dinsdag 15 tot en met zondag 20 december in actie tijdens de Copa Brasil de Vela. Deze Braziliaanse wedstrijd is voor de zeilers een ideale gelegenheid om in wedstrijdverband uren te maken op het olympische zeilwater.
Lilian de Geus en Dorian van Rijsselberge pakken ieder de bronzen medaille op het wereldkampioenschap windsurfen in de olympische RS:X klasse in Oman. De twee windsurfers zeilden een zeer sterke medalrace met brons als resultaat. Zowel voor Van Rijsselberge als De Geus was het een zeer lastige week, met heel weinig wind in de Gulf van Oman. Om die reden is het bemoedigend dat beide windsurfers uit de Delta Lloyd Kernploeg op het podium terechtkomen.
Lilian de Geus bezet na de voorlaatste dag van het wereldkampioenschap windsurfen in de olympische RS:X klasse een vierde plaats in klassement. De surfster uit Almere zeilde vandaag weer constant voorin en plaatst zich daarmee voor de afsluitende medalrace op 24 oktober, met de beste tien van het klassement. De Geus heeft een reële kans op een zilveren medaille. De Chinese Peina Chen is met nog één dag, te gaan al gekroond tot wereldkampioen. Dorian van Rijsselberge zakt op de voorlaatste dag naar een zevende plaats. Van Rijsselberge maakt theoretisch nog kans op een gouden medaille in de medalrace, maar dan moet de Franse klassementsleider Le Cocq steken laten vallen. Kiran Badloe sluit het WK af op een twaalfde plaats.
Dorian van Rijsselberge won op 22 oktober twee van de drie races op het wereldkampioenschap in de olympische windsurfklasse. De olympisch kampioen klimt daarmee naar een vijfde plaats in het klassement. In de derde race van de dag scoorde de Texelaar een veertiende plaats. Morgen staan nog drie ‘goldfleet’ races op de agenda. Zaterdag volgt de afsluitende medalrace met de beste tien van het klassement. Kiran Badloe stijgt ook in het klassement naar een negende plaats.
De Nederlandse windsurfers van de Delta Lloyd Kernploeg kampen, ook op dag twee van het WK, met weinig wind. De Geus, Badloe en Van Rijsselberge doen het naar omstandigheden redelijk maar moeten voorlopig hun meerdere erkennen in de lichtweer-specialisten uit bijvoorbeeld China en Frankrijk. Dorian van Rijsselberge en Kiran Badloe staan respectievelijk 11de en 12de. Er staan nog zeven races op de agenda, heel veel wind wordt er niet verwacht deze week.
De windsurfers van de Delta Lloyd Kernploeg zijn redelijk goed begonnen aan het WK windsurfen in Oman. Kiran Badloe, Dorian van Rijsselberge en Lilian de Geus trapten af met elk drie races in de olympische RS:X klasse. Badloe staat 11de en Van Rijsselberge 12de in een veld van 82 deelnemers. Lilian de Geus bezet een zesde plaats van de 59 deelnemers bij de vrouwen.
Het wereldkampioenschap in de olympische windsurfklasse start aanstaande maandag 19 oktober in Al Sumanah in Oman. Het evenement eindigt op zaterdag 24 oktober. Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberge, zijn trainingspartner Kiran Badloe en Lilian de Geus zijn al een paar weken ter plekke om zich optimaal voor te bereiden. De Nederlandse surfers zijn op basis van hun recente resultaten niet de absolute favorieten maar van Rijsselberge en de Geus hebben beiden hun zinnen gezet op een podiumplaats.
Of ik de dagen tel, naar Rio? Eigenlijk niet. Maar ik merk wel dat ik alles steeds scherper doe. Dat begon toen ik vorige maand in Nederland was. Ik had een dag met mijn team en alle sponsors en daar kreeg ik zo veel energie van, al die mensen die me steunen in mijn missie. Echt gaaf.
Het is zeker niet zo dat ik na het test event in Rio als een Sombermans voor me uit zit te kijken, maar echt blij met wat daar is gebeurd, ben ik natuurlijk niet. En er hoeft al helemaal niemand tegen me te zeggen dat achtste worden voor menigeen geweldig zou zijn. Als we meedoen voor het meedoen, gaan we stoppen. Dan zijn er veel nuttigere zaken waar ik mijn tijd aan kan besteden...
Dorian van Rijsselberge plaatst zich als 7de voor de medalrace van Aquece Rio. De olympisch kampioen, die vorig jaar nog het testevent won, maakt dit jaar geen kans meer op een medaille.
De mannen windsurfers zeilden twee races vandaag met heel weinig wind. Van Rijsselberge zat er twee keer goed bij in het eerste deel van zowel race zeven als acht. Maar daarna verloor hij de slag naar de bovenboei en kon dat vervolgens niet meer goed maken. Met een 13de en een 11de plaats staat de olympisch kampioen zevende in het klassement.
De zeilers van Delta Lloyd Kernploeg die volgend jaar mee doen aan de Olympische Spelen van Rio 2016 varen van 15 tot en met 22 augustus 2015 het olympische testevenement in Rio de Janeiro. Op de eerste dag van het toernooi kwamen Marit Bouwmeester (foto boven), Rutger van Schaardenburg, Lilian de Geus en Dorian van Rijsselberge in actie. Er stond weinig wind in de Guanabara Baai. De resultaten van de Nederlanders waren goed.
Met trots maakt het Watersportverbond vandaag de volledige zeilselectie bekend. Alle nationale selecties zijn afgerond. Elf zeilers, waarvan negen uit de Delta Lloyd Kernploeg, hebben het exclusieve recht zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio. Zes zeilers zijn al gekwalificeerd op naam. Vijf moeten nog voldoen aan de eis van NOC*NSF. Dat kan onder andere van 15 tot en met 23 augustus 2015 op het Aquece Rio, Olympic Test Event, de ultieme generale repetitie.
Windsurfer Dorian van Rijsselberge staat op de voorlaatste dag van het Europese kampioenschap RS:X op een tweede plaats. De Pool Pawel Tarnowski is de Nederlander uit de Delta Lloyd Kernploeg vandaag net voorbij gegaan. Er stond genoeg wind, drie wedstrijden zijn gezeild. De wind was wisselend in kracht en richting. Tarnowski maakte daar vandaag het beste gebruik van en scoorde drie keer een 1e plaats. Van Rijsselberge zette een serie neer van 6, 12 en 3.
Dorian van Rijsselberge eindigde op 27 juni als 8ste in de afsluitende medalrace van het Europees kampioenschap windsurfen in Mondello Sicilië. De Texelaar die in Los Angeles woont kon de achterstand in het klassement op de Pool Pawel Tarnowski niet meer goedmaken. Tarnowski wint derhalve het goud. Van Rijsselberge pakt het zilver en Louis Giard neemt het brons mee naar Frankrijk. Voor de windsurfer uit de Delta Lloyd Kernploeg betekent deze tweede plaats een nominatie op naam voor deelname aan de Olympische Spelen in Rio volgend jaar en een verlenging van zijn A-status.
De Nederlandse windsurfers uit de Delta Lloyd Kernploeg verdedigden vandaag 25 juni de Nederlandse eer met succes. Dorian van Rijsselberge blijft aan de leiding na vijf gezeilde races. De Texelaar scoorde een derde plaats. Bij de vrouwen won Lilian de Geus de enige race die vandaag gevaren werd. Kiran Badloe noteerde een vierde plaats.
Op 22 juni werd er slechts één wedstrijd gevaren op het EK RS:X in Mondello. Van Rijsselberge werd tiende. Vandaag scoorde de olympisch kampioen twee eerste en een tweede plaats. Er wordt, op dit moment, gezeild in twee groepen, willekeurig ingedeeld. Morgen woensdag 24 juni is een rustdag. De afsluitende medalrace, met de beste tien van het klassement, is op zaterdag 27 juni gepland.
Van 22 tot en met 26 april 2015 zal een bijna voltallige Delta Lloyd Kernploeg aan de start verschijnen van de ISAF Wereldbekerwedstrijd in de Zuid-Franse plaats Hyères.
De 46ste editie van de Trofeo Sofia Cup op Palma de Mallorca is een belangrijk evenement voor een groot deel van de Delta Lloyd Kernploeg op weg naar succesvolle kwalificatie voor Rio 2016. Nederland wil tijdens Olympische Spelen van Rio meedoen in acht van de tien olympische klassen. In vier van die klassen telt het resultaat van de Sofia Cup mee voor de nationale selectie. Voor alle windsurfers is de nationale selectie al afgerond.
Na een fietstraining in Rotorua, Nieuw Zeeland kwam Dorian van Rijsselberge ongelukkig ten val en brak zijn pols. De olympisch kampioen windsurfen, zijn trainingspartner Kiran Badloe en Aaron McIntosh, de Nieuw-Zeelandse coach in Nederlandse dienst, zijn in Nieuw-Zeeland voor een intensieve trainingsstage. Mountainbike-trainingen zijn een onderdeel daarvan met als doel het duurvermogen van de windsurfers nog verder te verbeteren. Tijdens het uitrijden kwam de Texelaar ten val. Van Rijsselberge zal een periode van 6-8 weken niet kunnen surfen.
Windsurfer Dorian van Rijsselberge wint de gouden medaille op de ISAF Wereldbeker wedstrijden in Miami. De Olympisch Kampioen windsurfen eindigde in de medalrace op een zesde plaats. Daarmee hield hij in het eindklassement twee punten voorsprong op de Fransman Goyard en vier punten op de Griek Byron Kokkolanis.
De zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg scoorden redelijk goed op dag twee van de ISAF Wereldbekerwedstrijd in Miami. Wereldkampioen Marit Bouwmeester staat na twee dagen op een derde plaats in het klassement van de Laser radial klasse. Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberge staat na zes wedstrijden op een tweede plaats in de RS:X windsurfer klasse en niet te vergeten, Lilian de Geus staat op een derde plaats bij de vrouwen windsurfers. Het evenement duurt nog tot en met zaterdag 31 januari 2015.
In zeer wisselende omstandigheden, van zon tot soms stormachtige condities met 20 tot 30 knopen wind en regen, zijn de Olympische en Paralympische zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg maandag 26 januari van start gegaan in de ISAF wereldbekerwedstrijd in Miami. Met name voor de dames van de 49-er FX klasse, Bekkering en Duetz, is dit een belangrijke wedstrijd omdat hun resultaat meetelt voor de nationale selectie onderweg naar Rio 2016.
De Olympische en Paralympische zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg starten het pre-olympische jaar op weg naar Rio 2016 tijdens de ISAF wereldbekerwedstrijd in Miami van 26 t/m 30 januari 2015. Alleen Pieter-Jan Postma laat, net als vele andere Finn-zeilers, verstek gaan in Miami. Het resultaat Miami telt alleen voor de dames in de 49er-FX klasse mee voor de nationale selectie. Voor de rest van de Kernploeg is deze wereldbekerwedstrijd een belangrijke krachtmeting en opmaat voor de selectiewedstrijden die volgen in Palma en Hyères dit voorjaar.
De zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg staan aan de vooravond van het pre-olympische jaar op weg naar Rio 2016. De overwegend goede resultaten van 2014 zijn geëvalueerd. Het laatste traject van Olympische kwalificatie gaat in. Hoe ziet dat er uit?
Voor de windsurfers van de Delta Lloyd Kernploeg Dorian Van Rijsselberge en Kiran Badloe zit het WK erop. Van Rijsselberge noemt zijn optreden teleurstellend. In het eindklassement op het WK in Santander eindgen Van Rijsselberge en Badloe respectievelijk op een zevende en een achtste plaats. Met dat resultaat wint de Texelaar de nationale selectie richting Rio. De Fransman Julien Bontemps won de wereldtitel in de RS:X klasse.
Op dag twee van de Wereldkampioenschappen zeilen kwamen de windsurfers Lilian de Geus, Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberge van de Delta Lloyd Kernploeg ook in actie. De surfers begonnen goed met respectievelijk twee tweede plaatsen en een derde plaats. Ook de Laserzeilers Heiner en Van Schaardenburg openden de dag met een overwinning ieder. Marit Bouwmeester begon de dag met een tweede plaats.
De voltallige Delta Lloyd Kernploeg aangevuld met een drietal teams van de Talentploeg gaan Nederland vertegenwoordigen op de Wereldkampioenschappen zeilen in Santander van 12 t/m 21 september 2014.
Dit kampioenschap is het grootste en meest belangrijke toernooi in de olympische zeilsport, met uitzondering van de Olympische Spelen. Het kampioenschap wordt elke vier jaar georganiseerd door de Internationale Zeilbond (ISAF) en vindt dit jaar plaats in Santander, Noord-Spanje. Meer dan 1.250 topzeilers zijn ingeschreven uit 84 landen.
Het is een week voor de eerste WK-race hier in Santander, ik slaap op één kamer met de surfende lantaarnpaal: Kiran Badloe. We kijken uit op de haven, een prachtgezicht, maar uitzichten zeggen deze teenager niks. Die is druk met een zere teen.
De afsluitende medalrace in de RS:X windsurfer klasse van het Rio testevenement werd gezeild in heel weinig wind. De tien beste windsurfers van het klassement moesten anderhalf uur wachten op een zuchtje wind. De windsurfers van de Delta Lloyd Kernploeg Dorian van Rijsselberge, Kiran Badloe en Lilian de Geus waren alle drie geplaatst. Van Rijsselberge in pole position, Badloe als achtste en De Geus bij de dames als vijfde.
De Nederlandse zeilers en surfers van de Delta Lloyd Kernploeg in de RS:X klasse klimmen vandaag in het klassement. Windsurfer Van Rijsselberge gaat weer alleen aan de leiding met een zeer kleine marge. De Texelaar kan de klus op donderdag 7 augustus afmaken in de afsluitende medalrace met de beste tien van het klassement. Windsurfster Lilian de Geus staat vijfde, slechts drie punten van het podium verwijderd en maakt ook kans op een medaille op het olympische wedstrijdwater.
Op de derde dag van het Rio olympische testevenement kwamen alle Nederlandse zeilers uit de Delta Lloyd Kernploeg in actie. Windsurfer Dorian van Rijsselberge gaat na vijf races nog steeds aan de leiding in de RS:X klasse. Maar de Texelaar moet die koppositie nu delen met Byron Kokkalanis uit Griekenland. De uitslagen zijn te vinden op de website van het test event.
Windsurfer Dorian van Rijsselberghe ging goed van start op de eerste dag van het olympische testevenement in Rio de Janeiro. De Texelaar won de eerste twee races op 3 augustus. In totaal staan er 12 races op de agenda. De afsluitende medalrace, race 13 met slechts de beste tien van het klassement, staat voor de windsurfers voor donderdag 7 op de agenda. Het hele evenement duurt nog tot en met zaterdag 9 augustus.
Op zaterdag 2 augustus 2014 begint het allereerste testevenement in voorbereiding op de Olympische Spelen van Rio 2016. Aan de zeilsport de eer om, exact twee jaar voor de start van het grootste sportevenement ter wereld, met zeilers uit 34 landen de spits af te bijten. Voor de Delta Lloyd Kernploeg is het testevenement meer dan een generale repetitie. Een goede prestatie tijdens dit evenement kan namelijk de eerste stap zijn om olympische kwalificatie af te dwingen.
Dorian is hard aan het werk tijdens zijn hoogtestage in Lake Tahoe, Californië. Samen met zijn coach Aaron en zijn trainingsmaten JP en Elliot fietst hij urenlang in de ijle lucht om zijn uithoudingsvermogen te verbeteren. Maar als Oranje speelt, moet alles wijken.
Van 20 tot en met 24 mei vol aan de bak tijdens de Delta Lloyd Regatta in Medemblik
Lees hier de column van Dorian
ISAF World Cup in Hyères
Een update over de training van Dorian in Auckland, Nieuw-Zeeland
Vrijdag 21 maart 2014 - Het Europese zeilseizoen start op 29 maart tijdens de Sofia Cup Wereldbekerwedstrijden op Palma de Mallorca. De zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg zijn tijdens de wintermaanden veel van huis om zich voor te bereiden op het seizoen. Op weg naar Rio 2016 mogen de Nederlandse topzeilers in de winter geen seconde onbenut laten om de concurrentie voor te blijven.
Trainen op specifieke omstandigheden
Trainen voor een piekevenement, zoals dit jaar het ISAF WK in Santander in september, gaat het beste wanneer zeilers trainen in vergelijkbare omstandigheden als waarin ze moeten presteren. Qua wind, golven maar ook qua kleding is het belangrijk dat je in een omgeving traint die zo dicht mogelijk aansluit bij de omstandigheden van die piekevenementen.
Bouwmeester zoekt bewust licht weer
Marit Bouwmeester, Laser Radiaal zeilster, heeft in januari dit jaar heel bewust lichtweer omstandigheden opgezocht tijdens de ISAF Wereldbekerwedstrijd in Miami. Serge Kats, manager Topsport: “In de winter zijn onze zeilers om bovengenoemde redenen veel in het buitenland en na het WK 2014 in Santander zullen de trainingslocaties steeds meer geselecteerd worden op vergelijkbare omstandigheden zoals die in Rio.”
Rijsselberge "Ook Nieuw Zeeland kan heel efficiënt zijn"
De 49erFX en de Laser-zeilers brengen, net zo als de windsurfers Dorian van Rijsselberge en Kiran Badloe, veel tijd door in Nieuw-Zeeland deze winter. Deels vanwege aanwezigheid van trainingspartners, en deels omdat de coaches van zowel de Laser-zeilers als van de windsurfers uit Nieuw-Zeeland afkomstig zijn, waardoor de toegang tot faciliteiten gemakkelijk en betaalbaar is.
Een film over de voorbereiding van het RS:X team van de Delta Lloyd Kernploeg op het seizoen 2014 op weg naar Rio 2016.
In zijn Column houdt Dorian iedereen op de hoogte van zijn laatste belevenissen. In deze Column: trainen met Mark Cavendish.
Het leven van Aaron McIntosh speelt zich grotendeels op en om het water af. Op zijn 6e zeilt hij met zijn ouders langs de eilanden van de Stille Zuidzee. Als hij 10 jaar is begint hij met wedstrijdzeilen in de Nieuw-Zeelandse P-klasse, en wanneer Aaron 15 wordt, begint hij met windsurfen. En niet zonder succes. Zowel nationaal als internationaal bereikt hij veel.
Aaron wordt drie keer wereldkampioen en hij bereikt nog eens driemaal een podiumplaats.
Nadat hij in Atlanta 1996 net naast een medaille grijpt met een vierde plek, pakt hij in Sydney 2000 de bronzen Olympische medaille. Coachen, zeilen en windsurfen zijn de grootste passies van Aaron. Doordat hij zelf tijden op topnivau heeft meegedraaid, weet hij als geen ander wat er van een topsporter wordt verlangd.
Het mooiste sportmoment wordt voor mij bepaald door de prestatie van de persoon om wie het gaat, maar ook door de plek waar ik was en in welke omstandigheden. Ik heb het over de gouden medaille van Marianne Vos op de wegwedstrijd in Londen 2012. Ik zat op de bank in het olympisch huis in Weymouth, en keek met mijn coach Aaron McIntosh. We zaten op het puntje van de bank. De verwachting rond Marianne was enorm ...
Lees verderWaar haal ik mijn inspiratie vandaan, wie doet dingen waar ik iets van kan leren? 'Held' is geen woord dat bij me past, 'idool' ook niet echt. Maar ik heb altijd heel goed om me heen gekeken, mensen gezien die me inspireerden. Lance Armstrong is daar één van, ook al heeft hij inmiddels een besmet imago. Dat is dan maar zo. De reden waarom ik hem bewonderde, geldt nog volop.
Lees verder