Lifeofdorian

Nieuws

Aquaponic voedselsysteem in de favela’s in Rio

Dsc1524

Op zaterdag 1 november was Dorian vanuit Vancouver via een ‘live’ Skype verbinding in Rio aanwezig bij een symposium over het 'aquaponic voedselsysteem'.

In de favela's van Rio is de Nederlandse professor in Design for Urban Agriculture, Rob Roggema, met een prachtig project bezig waarin hij ondersteund wordt door het Nederlandse consulaat in Rio. Op de daken van de huizen in de favela's wordt met behulp van de vissers uit de baai van afval een ‘aquaponic voedselsysteem' opgezet.

Onvoldoende gezond voedsel
Rob Roggema is de geestelijk vader van het Aquaponic voedselstysteem, ook wel een FoodRoof genoemd. Toen hij vorig jaar op werkbezoek was in Rio de Janeiro, ontdekte hij dat de bewoners van de favela's onvoldoende gezond voedsel tot hun beschikking hadden. Met een Foodroof hebben mensen de mogelijkheid hun eigen voedsel te verbouwen.

Wat is een Foodroof?
Een Foodroof is een gesloten kringloop waarbij vis, groente en fruit kan worden geteeld. Het voorziet de bewoners van de favela van kwalitatief goed voedsel en zorgt voor sociale binding in de buurt. Deze elementen maken ook deel uit van een duurzame toekomst. Enerzijds wordt de zee schoner gemaakt, de vissers krijgen een positieve rol en er wordt op een heel duurzame manier ook nog voedsel geproduceerd.

Dorian aanwezig bij symposium over het afval in de baai van Rio
Op zaterdag 1 november was er in het kader van de Rio Design week (gesponsord door het Nederlandse consulaat in Rio) een symposium over afval in de baai van Rio.

De bezoekers van het symposium bestonden uit de vissers, de lokale community, mensen uit de favela’s, studenten uit Brazilië, Duitsland en Nederland en mensen die in de favela werken namens de overheid in Rio.

Dorian heeft via een live verbinding via Skype alle vissers succes gewenst en verteld waarom de baai (en al het water) schoon moet!