Lifeofdorian

Nieuws

Eerste olympische testevenement Rio start 2 augustus 2014

Persberichtdor testeventrio

Op zaterdag 2 augustus 2014 begint het allereerste testevenement in voorbereiding op de Olympische Spelen van Rio 2016. Aan de zeilsport de eer om, exact twee jaar voor de start van het grootste sportevenement ter wereld, met zeilers uit 34 landen de spits af te bijten. Voor de Delta Lloyd Kernploeg is het testevenement meer dan een generale repetitie. Een goede prestatie tijdens dit evenement kan namelijk de eerste stap zijn om olympische kwalificatie af te dwingen.

7 dagen, 324 zeilers uit 34 landen
Het evenement vindt plaats van 2 tot en met 9 augustus en wordt gezeild op vijf olympische banen, waarvan drie banen in Guanabara baai en twee daar buiten. Er zijn 324 zeilers ingeschreven uit 34 landen. Het evenement wordt georganiseerd door de Braziliaanse zeilbond, in samenwerking met de Internationale Zeilfederatie.

Olympische kwalificatie Rio 2016
Om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen van 2016 in één van de tien olympische zeildisciplines moet aan drie voorwaarden worden voldaan:

1) het winnen van de nationale selectie
2) het plaatsen van het land
3) het realiseren van een NOC*NSF kwalificatieresultaat.

In 2014 kan een zeiler/surfer zich kwalificeren voor Rio
In een aantal olympische zeildisciplines bestond al de mogelijkheid om dit jaar de nationale selectie af te ronden. De zeiler moet dan een gecombineerd topresultaat realiseren tijdens het olympische testevent en het WK in Santander. NOC*NSF heeft aansluitend hierop het ISAF WK in 2014 aangewezen als kwalificatie-evenement. Vereiste voor olympische kwalificatie is een top drie resultaat. NOC*NSF heeft de vormbehoudseis laten vallen om het kwalificatietraject niet onnodig lang te maken.

Quotes
Marit Bouwmeester is al een meer dan een week ter plekke.

“Elke keer als we hier weer zeilen voelt het vertrouwder. Er zijn zoveel variabelen, die proberen we zo goed mogelijk in kaart te brengen.”

Pieter-Jan Postma heeft zich weer vol op de Olympische Spelen gestort na zijn avontuur in de Volvo Ocean Race. “Ik ben acht kilo afgevallen en weer helemaal terug in de Finn. In het begin was het moeilijk. De knop moest om. Maar ik ben nu al weer zes weken full time in de Finn bezig en het voelt heel goed.”

Dorian van Rijsselberge is eveneens al redelijk bekend met het wedstrijdwater in Rio. De Texelaar is ook bekend met de kwaliteit van het water. “Het is nu schoner dan vorige keren. Er is nu springtij; de locals zeggen dat de baai dan extra doorgespoeld wordt. Dat kan de reden zijn. Het lijkt wel of ze er meer aan doen, maar het is onbegonnen werk op deze manier. Deze baai is niet schoon in 2016.”

Van Rijsselberge, die twee weken geleden in het huwelijksbootje stapte, bereidt zich uiteraard grondig voor op het testevenement. “Ja, haha eigenlijk ben ik nu op huwelijksreis met Aaron (coach) en Kiran. Nee, zonder gekheid. We moeten hier een nette serie varen. Samen met het WK straks in september telt dit evenement zwaar mee voor de olympische kwalificatie. Dus ik wil voorin eindigen. Zoals ik altijd voorin wil eindigen.”

Delta Lloyd Kernploeg bijna op volle sterkte in Rio
De Delta Lloyd Kernploeg is bijna op volle sterkte in Rio aanwezig.

RS:X mannen
Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberge
Coach: Aaron McIntosh (NZL)

RS:X vrouwen
Lilian de Geus
Coach: Bruce Kendall (NZL)

Laser mannen
Nicholas Heiner en Rutger van Schaardenburg
Coach: Dan Slater (NZL)

Laser vrouwen
Marit Bouwmeester
Coach: Jaap Zielhuis

49er FX
Annemiek Bekkering en Annette Duetz
Coach: Rick Peacock (GBR)

Finn
Pieter-Jan Postma
Coach: Jacco Koops

Nacra (gemengd)
Renée Groeneveld en Steven Krol
Mandy Mulder en Coen de Koning
Coach: Mitch Booth (NED)

Toelichting hoofdcoach Ian Ainslie
Hoofdcoach Ian Ainslie geeft tekst en uitleg over deze afvaardiging. “We hebben gekozen de 470-zeilsters van de Delta Lloyd Kernploeg niet uit te zenden om financiële en logistieke redenen. Zij besteden de tijd aan extra trainingen in Santander om straks een topprestatie neer te kunnen zetten op het WK in september. Tevens is een van de twee FX-teams, met Nina Keijzer en Claire Blom, niet in Rio aanwezig. Dit team is nog in opbouw na de ziekte van Pfeiffer van Keijzer. Ook zij proberen hun voordeel uit de situatie te halen door extra uren te trainen in Santander.”