Lifeofdorian

Nieuws

Windsurfers goed van start op WK Zeilen Santander

Ay7q2934

Op dag twee van de Wereldkampioenschappen zeilen kwamen de windsurfers Lilian de Geus, Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberge van de Delta Lloyd Kernploeg ook in actie. De surfers begonnen goed met respectievelijk twee tweede plaatsen en een derde plaats. Ook de Laserzeilers Heiner en Van Schaardenburg openden de dag met een overwinning ieder. Marit Bouwmeester begon de dag met een tweede plaats.

Zaterdag 13 september stond er om te beginnen niet veel wind voor de kust van het Noord Spaanse Santander. De wedstrijden werden uitgesteld om de zeewind de kans te geven door te zetten. De windrichting was noord-oost. In kracht nam de wind toe van twee naar vier beaufort. In de loop van de dag nam de wind weer af, onder andere door de dreiging van onweer boven land.

Dorian van Rijsselberghe: ”Niet daverend”
Dorian van Rijsselberge opende het toernooi met een derde plaats die werd gevolgd door een achtste plek. Dit belangrijkste toernooi in de zeilsport, op de Olympische Spelen na, kent een sterk zeer sterk veld en iedereen is tot de tanden gewapend. In totaal doen er bijna 100 surfers mee verdeeld over twee groepen. Ook de jarige Kiran Badloe (20) begon het toernooi heel sterk met een tweede en een vijfde plaats. Badloe staat vierde in het klassement, Van Rijsselberghe tiende.

Van Rijsselberghe zei het volgende:
“Het was niet daverend vandaag. We moeten nog de smaak te pakken krijgen. Ik zit voorin maar ik pak nog niet de punten. Ik scoorde een drie en een acht. In de tweede race, in de moeilijke stukken, maakte ik domme fouten. Het kan gelukkig beter.” 

“Het is een WK… een groot toernooi, dat klopt. Maar je moet gewoon goed varen, dat gezeur over druk. We hebben hier een hele maand van te voren gezeten, veel gevaren, we zouden het moeten kennen. Maar ook als je niet lekker gaat is het nog steeds een genot om het water op te mogen.”

Jarige Kiran Badloe goed van start
Badloe zei: “Ja ik heb wel een mooi begin gemaakt. Het kon veel slechter dus ik ben wel tevreden. Een paar mooie races, ook wat foutjes gemaakt. Goed begin als verjaardagscadeau. Mijn eerste WK met heel veel grote en goeie jongens. Wel spannend, dat is zeker. We varen met meer dan 100 surfers op de startlijn. Maar het ging best goed vandaag. Veel uren gemaakt, we zijn goed op de hoogte hier. Dorian en ik werken inderdaad samen op weg naar Rio 2016. We willen samen elkaar zo goed mogelijk maken. Op die manier kunnen we bij de wereldtop horen.”

Lilian de Geus ook sterk
Lilian de Geus kon natuurlijk niet achterblijven en kwam ook goed uit de startblokken met een tweede plaats in haar groep. Vervolgens werd de surfster uit Almere tiende en vijfde. De dames-surfers kwamen drie keer in actie. Daarmee staat De Geus op een zesde plaats in het klassement. Lilian de Geus was tevreden met haar resultaten. “Normaal begin ik een serie niet zo en moet ik later inhalen. Dit is wel goed, hier ben ik wel blij mee.”

Heiner en Van Schaardenburg beide een overwinning
In de Laserklasse begonnen de zeilers uit de Delta Lloyd Kernploeg de dag erg goed. Nicholas Heiner zeilde foutloos en won en dat deed Rutger van Schaardenburg ook. Beide in verschillende groepen. In de volgende race scoorde Heiner een vierde plaats. Daarmee staat Heiner, na vier gezeilde races, op een tweede plaats in het klassement achter zeillegende Robert Scheidt. Van Schaardenburg trok zich terug uit race vier nadat hij geen voorrang verleende bij een bakboord/stuurboord situatie. Tijdens het draaien van zijn strafrondje veroorzaakte hij nog meer protestsituaties. Van Schaardenburg besloot te stoppen en zich officieel terug te trekken uit de race. Van Schaardenburg telt die race als schrapresultaat en staat zevende in het algemeen klassement.

Bouwmeester derde in het klassement
Marit Bouwmeester scoorde een tweede en een zevende plaats en staat daarmee op een derde plaats in het klassement.