Lifeofdorian

Nieuws

Delta Lloyd Kernploeg goede resultaten Copa Brasil

2130.650.rio

21 december 2014 - De zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg deden afgelopen week mee aan de Copa Brasil. Een wedstrijd die werd georganiseerd op het Olympische wedstrijdwater van Rio 2016. De Nederlandse zeilers scoorden goede resultaten in redelijk sterk bezette velden.

Aan het begin van de week meldde de internationale media de ontdekking van de zogenaamde PKC bacterie in de Carioca rivier, die in het wedstrijdwater uitmondt. Rio 2016 kwam gedurende de week met een verklaring (zie verderop in dit arikel) dat deze bacterie geen bedreiging vormde voor de gezondheid. Bekijk hieronder de video van Dorian van RIjsselberge over deze week en de vervuiling van het water.


Waarom Copa Brasil?
Copa Brasil is een lokale wedstrijd, die door een groot deel van de internationale olympische zeilwereld werd aangegrepen om nog meer uren te maken op het specifieke wedstrijdwater in wedstrijdverband. Dat was ook de belangrijkste doestelling voor de zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg. Daarnaast focust de kernploeg op het oefenen en wennen aan de protocollen met betrekking eten, hygiëne en gezondheid in het algemeen.

Goud voor Bekkering en Duetz
Annemiek Bekkering en Annettte Duetz wonnen het evenement in de 49erFX-klasse. Het moet gezegd, ze hadden niet veel tegenstand maar wel sterke tegenstanders. De top vier van het WK 2014 deed mee en het Nederlandse duo versloeg met overmacht de lokale favorieten en huidige wereldkampioenen Grael en Kunze (BRA).

Van Schaardenburg brons
Rutger van Schaardenburg pakte in de Laser-klasse bij de mannen een zeer verdienstelijke derde plaats achter de twee Braziliaanse zeilers Scheidt en Fontes.

Windsurfster De Geus pakt brons
Lilian de Geus pakte het brons. De gedreven De Geus was vermoeid aan het einde van de week maar perste er op de laatste dag toch een goed resultaat uit, in een veld waar zes van de top tien surfsters van het WK aanwezig waren.

De Geus wint nationale selectie
Met deze score wint de windsurfster uit Almere de nationale selectie op weg naar Rio 2016. De Geus moet nu alleen nog voldoen aan de eis van NOC*NSF om zich te plaatsen voor de volgende Olympische Spelen.

Van Rijsselberge vijfde en Badloe negende
Dorian van Rijsselberge eindigde op een vijfde plaats. De laatste race was de Texelaar niet tevreden mee. De olympisch kampioen surfte een windwak in. Over de hele week gemeten was Van Rijsselberge redelijk tevreden, in het licht dat dit zijn eerste wedstrijd na het WK in Santander was in een sterk veld. Zijn trainingspartner Kiran Badloe eindigde als negende.

Bouwmeester moet medalrace aan zich voorbij laten gaan
De afsluitende medalraces werden vanwege een gebrek aan wind steeds uitgesteld. Marit Bouwmeester en Pieter-Jan Postma moesten een vliegtuig halen en lieten daarom deze finale aan zich voorbij gaan. Gevolg; een penalty van de jury voor beide Friese zeilers.

Postma zesde
Postma kwalificeerde zich voor de medalrace maar kon niet deelnemen omdat hij een vliegtuig moest halen. De Friese zeiler werd uiteindelijk zesde in de Finn klasse.

Nacra teams in top tien
De Nacra klasse kende een sterk deelnemersveld in Rio. Groeneveld en Krol eindigden als zesde en Mulder en De Koning werden zevende. Beide teams moeten dit voorjaar bepalen wie de nationale selectie gaat winnen en zich mogelijk kan plaatsen voor Rio 2016.

Uitslagen zie hier: http://www.copabrasildevela.com.br/#!c_services/c1...

Organisatie Rio 2016 over de KPC Bacterie
De organisatie van Rio 2016 kwam gedurende de week met het volgende statement:

• De KPC Bacterie is niet echt opgewassen tegen de omstandigheden en met name het zoute water in de baai.

• Het is geen agressieve bacterie. Het is alleen een bedreiging voor mensen met een zwak immuun systeem.

• Er is geen reden voor paniek de mogelijkheid van de aanwezigheid van deze bacterie (in het olympische wedstrijdwater) is te verwaarlozen.

• Er zijn geen voorbeelden van mensen die besmet zijn met deze bacterie buiten de ziekenhuisomgeving.

"We zijn gealarmeerd op de mogelijke aanwezigheid van KPC Bacterie in sommige delen van de Carioca Rivier in September van dit jaar. Experts van de overheid en de Oswaldo Cruz Foundation hebben sindsdien de zaak gemonitord. Rio 2016 heeft een werkgroep in het leven geroepen voor dit onderwerp. Deze groep blijft de situatie monitoren en overlegt met de overheid en specialisten de oplossingen om dit besmetting van het water te voorkomen en de veiligheid van de atleten te garanderen. Dit voorval vormt geen enkele bedreiging voor onze plannen voor test events en de competitie.”