Lifeofdorian

Nieuws

Dorian momenteel gedeeld eerste in klassement op test event Rio. Volg het evenement ook online!

T31a7046

Op de derde dag van het Rio olympische testevenement kwamen alle Nederlandse zeilers uit de Delta Lloyd Kernploeg in actie. Windsurfer Dorian van Rijsselberge gaat na vijf races nog steeds aan de leiding in de RS:X klasse. Maar de Texelaar moet die koppositie nu delen met Byron Kokkalanis uit Griekenland. De uitslagen zijn te vinden op de website van het test event.

Zeer onstabiele wind

De wind waaide uit west tot zuidwest als gevolg van een passerend koufront. Ex-topzeiler en tegenwoordig manager topsport Serge Kats omschreef het als volgt: “Het zag er goed uit vanaf de kant, maar de wind was zeer onstabiel in de baai. Waaiend over de stad met al die bergen viel die soms helemaal weg. Erg up and down. Het was behoorlijk zoeken voor alle zeilers vandaag. Ik was onder de indruk van de onstabiliteit.”

Volgens coach Jaap Zielhuis, die met Marit Bouwmeester vandaag in actie kwam op een van de twee wedstrijdbanen buiten op zee, was het daar totaal anders. Er stond een redelijk stabiele wind van ongeveer 15 knopen met een behoorlijke oceaandeining.

Dorian van Rijsselberge: “Moet alerter zijn”

Van Rijsselberge scoorde een 3de , 6de en 4de plaats. Kiran Badloe De windsurfers waren vier uur op het water. Volgens van Rijsselberge was het de meest vlagerige wind sinds tijden. “Of je stond vol in plané, of je stond helemaal stil. En dan draaide de wind ook nog eens 20 a 30 graden. Het was een gekkenhuis. Maar het ging wel goed. In alle drie races een paar punten laten liggen, dat was jammer. Snelheid is goed, hoogte is goed, maar het kan scherper. De puntjes op de i zetten. Ik ben daar goed in. De wind zien. En het was wel te zien vandaag waar je moest zitten. Ik moet nog alerter zijn.”

Windsurfster Lilian de Geus
Windsurfster Lilian de Geus staat na vijf races zevende in het klassement. De Geus liep op deze lastige dag geen enorme schade op. De Franse Charline Picon leidt het klassement met afstand. Op de website van het evenement worden gedurende de wedstrijden updates geplaatst, via Twitter is het evenement te volgen via de #Aquecerio en het engelse twitter account @Aquecerio_en

Bekkering Duetz in spectaculaire 49erFX
Bekkering + Duetz goed begin in 49erFX
Annemiek Bekkering en Annette Duetz kwamen redelijk goed uit de blokken. Het duo staat op een zesde plaats na vier gezeilde races. De koplopers in deze nieuwe skiff klasse voor vrouwen zijn de lokale favorieten Grael en Kunze (BRA). Grael en Kunze hebben nog niet slechter gescoord dan een tweede plaats.

Marit Bouwmeester, geen geweldige start

In de Laser radial klasse kwam Marit Bouwmeester voor het eerst in actie. Bouwmeester zei, voorafgaand aan dit test event, nog dat het steeds vertrouwder voelde in Rio en daarmee doelde ze vooral op de specifieke omstandigheden. Ze staat momenteel achtste in het klassement.

De Lasers zeilden op de baan buiten op zee, niet in de baai van Guanabara. Daar stond een redelijk stabiele wind met twee meter hoge golven. Coach Jaap Zielhuis reageerde na afloop van de wedstrijden. “Marit begon sterk met een tweede plaats. Vervolgens werd ze tiende. Voor de wind zat ze in een windgat. En in race drie werd Marit gediskwalificeerd met een te vroege start. Die race eindigde ze tweede. Dus niet zo een florissante start. Geen reden voor paniek, maar we hadden op een betere start gerekend.”

Pieter-Jan Postma tiende in klassement

Postma begon op 3 augustus ongelukkig met een te vroege start in race twee. Vandaag maakte de zeiler uit Friesland zijn schade een beetje ongedaan. Postma begon met een derde plaats en eindigde in race vier als negende. Postma staat tiende in het klassement.

Mulder + Koning en Groeneveld + Krol in Nacra

De Nacra 17 zeilers uit de Delta Lloyd Kernploeg Mandy Mulder & Coen de Koning en het duo Renee Groeneveld & Steven Krol, worden sinds kort begeleid door catamaran expert Mitch Booth. De Australiër met een Nederlands paspoort heeft er vertrouwen in dat de Nederlandse Nacra teams voor de prijzen kunnen meedoen in deze nieuwe catamaran klasse. In hun eerste race van het evenement eindigden Mulder en De Koning op een vierde plaats. Groeneveld en Krol 12de.

Heiner en Van Schaardenburg in de Laser

Rutger van Schaardenburg staat na drie gevaren races op een vierde plaats in het klassement. Nicholas Heiner staat op een 17e plaats in het veld van 33 Laser-zeilers. 

De overige uitslagen van het test evenement in Rio zijn te vinden op de website van het evenement.