Lifeofdorian

Nieuws

Plastic Bank helpt Haïtianen om plastic in te zamelen.

Dorian waterbottles

De ambitie is om 1 miljoen kilogram plastic afval op te ruimen in Haïti.

Haïti is een prachtig land maar de hoeveelheid plastic die in zee stroomt, is enorm. De Plastic Bank helpt Haïtianen om plastic in te zamelen en in te leveren en om daar geld voor te krijgen. Shell steunt de Plastic Bank. Zo is er gezamenlijk een speciale herbruikbare waterfles ontworpen. De buitenkant van deze fles is gemaakt van gerecycled plastic. Bij aankoop van elke fles worden er drie belangrijke zaken gesteund: minder afval, minder armoede en minder plastic.

Documentaire
In mei 2017 reisde Dorian van Rijsselberghe, tweevoudig olympisch kampioen windsurfen, naar Haïti af om met eigen ogen te zien welke impact de Plastic Bank heeft.  “Haïti is een prachtig land, maar de hoeveelheid plastic afval wat er ligt is gigantisch”, zegt Van Rijsselberghe. “Het is fantastisch dat Shell The Plastic Bank steunt, omdat de mensen die plastic verzamelen in Haïti eraan kunnen verdienen, wat hun levens duidelijk verbetert.”

Minder afval
Per verkochte waterfles wordt er twee kilogram aan plastic afval opgeruimd in Haïti. Plastic wat dus niet meer in de oceaan terecht kan komen. Door de herbruikbare fles te gebruiken

Minder armoede
De Plastic Bank zorgt voor werkgelegenheid in arme gebieden, want het verzamelde plastic kan ingewisseld worden tegen cash of grondstoffen en wordt zo voor mensen in armoede een bron van inkomsten. De ambitie van de samenwerking is om uiteindelijk 1.000.000 kilogram aan plastic afval op te ruimen in 2017.

Minder plastic
De consument gebruikt minder wegwerp-plastic door (her)gebruik van de fles. De waterfles is speciaal ontworpen voor gebruik in de auto en past in iedere bekerhouder. De fles is met één hand te openen dankzij de slimme kliksluiting. Hierdoor wordt drinken zonder te morsen makkelijker en zwerven er geen losse dopjes in de auto. De fles is gemakkelijk te vullen en te reinigen.