Lifeofdorian

Nieuws

Van Rijsselberghe wint Delta Lloyd Regatta

Klaaswiersmakwm17847

Tweevoudig olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe tekende op de slotdag van de Delta Lloyd Regatta in het zomerse Medemblik voor de eindzege in de RS:X-klasse. Hij was in een nieuw format de sterkste in de finale van vier windsurfers.

Bij de Delta Lloyd Regatta houden ze van experimenteren. De surfers zijn op zoek naar meer spektakel, zodat de discipline op het olympische programma blijft staan. Op het IJsselmeer werden twaalf voorronden gevaren gevolgd door een kwartfinale met de top 12, een halve finale met zes windsurfers en een finale met vier. Een van de finalisten kwam uit een herkansingssysteem.

Van Rijsselberge was in de voorronde vierde geworden. Zijn trainingsmaat Kiran Badloe was daarin de beste, maar was zaterdag wel de dupe van de nieuwe opzet. Hij werd in de halve finale vierde en moest direct daarna in de herkansing een finaleplaats zien af te dwingen. Die ging echter naar Matthijs van ‘t Hoff, die als nummer negen in de kwartfinale een kwartiertje langer rust had voor de herkansingen.

,,Dit is niet het nieuwe olympische format”, zei Badloe, die laatst op de open EK in Marseille met een nagenoeg zelfde format (zonder herkansing) als nummer vier in de halve finale ook al slachtoffer was van de vernieuwingspoging. ,,Dit systeem heeft ook iets oneerlijks in zich, maar ik had zelf ook beter moeten racen. Ik was niet zo goed als de afgelopen dagen.”

De olympisch kampioen van Londen en Rio ziet meer perspectief in de in Medemblik gevolgde weg. Van Rijsselberghe: ,,We moeten wel af van het grote aantal voorronden, de regatta’s moeten korter en misschien moet die herkansing er toch uit.”