Lifeofdorian

Nieuws

van Rijsselberghe WK zeilen toernooidirecteur in 2021 en 2022

Wk2022

Internationale zeilbond World Sailing heeft het Jeugd WK Zeilen 2021 toegewezen aan Den Haag. Het Jeugd WK wordt hiermee het officiële test event voor het WK Zeilen in 2022, dat eveneens in Den Haag georganiseerd wordt. Voor beide evenementen hebben de organiserende partijen (het Watersportverbond, TIG Sports en Gemeente Den Haag) een bijzondere toernooidirecteur aangewezen: niemand minder dan tweevoudig Olympisch windsurfkampioen Dorian van Rijsselberghe neemt deze rol op zich.

Directeur van het Watersportverbond, Arno van Gerven, laat weten trots te zijn op nóg een toekenning van een WK aan eigen land: “Het is fantastisch en een unieke kans, dat we onze talenten in hetzelfde decor een WK kunnen laten varen als dat de toppers een jaar later doen. Het is een compliment en een beloning aan onze samenwerking met Den Haag, waar ook onze faciliteiten voor de talenten en topzeilers zitten. Wat we daar dagelijks achter de schermen doen: keihard met elkaar trainen, wonen, studeren aan de gezondheid werken, kunnen we nu laten zien aan het hele land. Zij kunnen in eigen huis, op vertrouwd terrein schitteren. En natuurlijk gaan we er ook voor hen een unieke ervaring van maken. Een Jeugd WK varen is waarschijnlijk een once in a lifetime experience. En dat in eigen land! Daar gaan we een groot feest van maken.” Naast de mooie kansen die het biedt voor de sporters, ziet Van Gerven ook meerwaarde in de combinatie van het Jeugd WK Zeilen in 2021 en het WK Zeilen in 2022: “Het vergroot de waarde van het WK door niet alleen 2 weken de toppers te hebben, maar ook nog eens door de volgende generatie aan het werk te zien. Hierdoor krijgen de evenementen nog meer betekenis voor onze sport en voor onze verenigingen.”

Zeilmekka van Noord-West Europa
Richard de Mos, wethouder Sport van de gemeente Den Haag reageert verheugd op de komst van het Jeugd WK Zeilen naar Den Haag. "We zitten nog middenin Sail op Scheveningen, maar er komt weer een mooi topsportevenement naar hét zeilmekka van Noord-West Europa. Dat we dat zijn, bewijzen evenementen als Sail, de Ocean Race, het WK Zeilen in 2022 en het feit dat we een uniek Sailing Innovation Centre hebben op Scheveningen. Zelf ben ik geen zeiler, maar ik word hier wel razend enthousiast van. En dat allemaal in dé stad aan zee van Nederland."

Toernooidirecteur
Toernooidirecteur Dorian van Rijsselberghe is eveneens blij met zijn benoeming: “Den Haag, het Watersportverbond en TIG Sports hebben vorig jaar tijdens de finish van de Ocean Race laten zien wat voor een prachtige internationale zeilevenementen we als Nederland kunnen organiseren. Daarom ben ik héél vereerd dat ze mij gevraagd hebben om de toernooidirecteur van beide WK’s te zijn. Ik hoop in deze rol een heel klein beetje bij te kunnen dragen aan het succes van de evenementen en de verbinding naar de sporters te leggen. Iets wat in Scheveningen natuurlijk geen probleem zal zijn. Want al jaren werken onze talenten juist daar, in het Nationaal Topzeilcentrum, dag in dag uit om tot de beste van de wereld te behoren. Of Van Rijsselberghe zelf nog in actie komt bij het WK in 2022 is nog niet zeker: “Zelf vaar ik nog twee WK’s: dit jaar in september in Italië en volgend jaar februari in Nieuw Zeeland. WK’s waarin ik mijn stinkende best ga doen om de Spelen in Tokio te halen maar daarna is het klaar, alhoewel een WK in eigen land... ik sluit niks uit.”

Het Jeugd WK Zeilen wordt iedere vier jaar gehouden en is, naast de Olympische spelen, het meest belangrijke jeugd-zeilkampioenschap voor olympische zeildisciplines.