Lifeofdorian

Dorian's Blog

​Een baai vol shit, opruimen die hap!

Dorianrio

De 'Baai van Guanabara', het klinkt een beetje als in een sprookje, zoals 'De Markies van Carabas' uit De Gelaarsde Kat. Maar die baai bij Rio de Janeiro komt niet uit een sprookje. Die bestaat écht en er drijft een hoop shit in.

En koelkasten, bankstellen, plastic zakken, petflessen, etensresten, dode dieren en vieze onderbroeken. De baai oogt op een ansichtkaart idyllisch, maar je moet er niet in vallen want dan geef je drie weken licht.

Ik zet me samen met de Plastic Soup Foundation in voor een schone Baai van Guanabara. Ik heb ooit A gezegd, door kritiek op de kwaliteit van dat olympisch zeilwater te hebben, nu zeg ik ook B. Het zou geweldig zijn als Nederlandse bedrijven willen helpen, daar hebben ze de kennis en de tools.

In de surfwereld is 'milieu' cool. Veel sporters daar trekken zich het wel en wee van de aarde aan. Misschien omdat zij in de natuur sporten? Kan... maar ik zeg ook eerlijk: Vies of niet vies, aan het eind van de dag surf ik in 2016 mijn wedstrijd in die baai, hoor. Dan laveer ik desnoods om de drijvende koelkasten heen, want ik ga voor het hoogst haalbare.''

Waarom ik me dan zo druk maak over vuil water? Dat zit gewoon in me. Ik ben opgegroeid op de biologisch-dynamische boerderij van mijn ouders op Texel. Ik heb geleerd dat je je bewust moet zijn van de natuur. Vaders werkt nog steeds in de duurzame landbouw. Hij onderzoekt wat er kan groeien in zilte (zoute) grond. Ik ben supertrots op 'm. Ik zie mezelf, als ik later groot ben, ook wel zulke dingen doen. Of iets anders.

Maarrrr... bespoten groente, rechthoekige stukken vlees van een dier dat nooit daglicht zag en dat vol zit met antibiotica, waardoor een arts de mens niet kan helpen als het echt nodig is... daar hou ik dus niet van. Het klinkt misschien griezelig, maar 'milieu' is een soort geloof. Daarom veroordelen we thuis de traditionele boeren ook niet. Je moet het geloof van een ander respecteren. Toch?

Tótdat massaal plastic in het water wordt gegooid. Tótdat gif wordt gebruikt. Dán houdt het op. Dat wil ik aanpakken, opruimen! Maar zoiets kan ik niet alleen.

Wie helpt me?

Archief