Lifeofdorian

Dorian's Blog

Ik wil jullie niet vertellen wat je moet doen, wel wat je kan doen.

 l1a7640

De oceaan, mijn lievelingsspeeltuin. Thuis op Texel bij Paal17, bij de surfclub op Dijkmanshuizen, in Scheveningen bij het Watersportverbond, op Takapuna Beach in Nieuw-Zeeland of hier in Laguna Beach, hij is overal. En overal is die hetzelfde en toch anders. De oceaan is bijzonder en zeker niet vanzelfsprekend. Gelukkig staan we daar de laatste tijd steeds vaker bij stil. Vandaag hopelijk in het bijzonder, want vandaag is het Wereld Oceanen Dag!

Meestal ben ik niet zo van de speciale dagen, maar deze is nodig, helaas. De oceaan geeft ons veel. Naast een prachtig stadion om in te sporten of te ontspannen geeft de oceaan ons de helft van de zuurstof die we ademen. Levert de oceaan ons voedsel, maar ook bijvoorbeeld ingrediënten voor medicijnen, energie en een prachtige en onmisbare biodiversiteit.

De laatste jaren zijn er onwijs veel mooie initiatieven ontstaan om aandacht te vragen voor de kwetsbaarheid van de oceaan. Deze initiatieven zijn zowel lokaal als internationaal. Bijvoorbeeld de #BigPlasticPledge van de Britse Olympische zeilster Hannah Mills en Live Ocean van mijn Nieuw-Zeelandse zeilbuddy’s Burling en Tuke.

Zelf ben ik sinds 2013 ambassadeur van de Plastic Soup Foundation en een jaar geleden benoemde het Wereld Natuur Fonds mij tot wereldwijd oceanen ambassadeur. Dat ik op mijn manier een bescheidden bijdrage kan leveren vind ik prachtig. Maar ik, of wij als Olympische sporters, kunnen het verschil niet maken. Niet in ons eentje!

Dat zullen we samen moeten doen, met zijn allen. Het mooie is dat iedereen het verschil kan maken. Het is wat dat betreft echt zoals in die televisie-commercial van vroeger met de twee handen die de wereld vasthouden: “een beter milieu begint bij jezelf”.

Mijn boodschap vandaag is dan ook, ook jij kunt iets terugdoen voor de oceanen. Het aller makkelijkste is natuurlijk om te stoppen met single-use plastic maar er is nog zo veel meer wat jij kan doen:

Ik wil jullie niet vertellen wat je moet doen, wel wat je kan doen.


#FreeTheSea

DorianFoto: Helden Magazine / Stef Nagel 

Archief