Lifeofdorian

Nieuws

​12-21 september 2014 - ISAF Wereldkampioenschappen olympische klassen in Santander

Persberichtfoto

De voltallige Delta Lloyd Kernploeg aangevuld met een drietal teams van de Talentploeg gaan Nederland vertegenwoordigen op de Wereldkampioenschappen zeilen in Santander van 12 t/m 21 september 2014.

Dit kampioenschap is het grootste en meest belangrijke toernooi in de olympische zeilsport, met uitzondering van de Olympische Spelen. Het kampioenschap wordt elke vier jaar georganiseerd door de Internationale Zeilbond (ISAF) en vindt dit jaar plaats in Santander, Noord-Spanje. Meer dan 1.250 topzeilers zijn ingeschreven uit 84 landen.

Delta Lloyd Kernploeg
In de Delta Lloyd Kernploeg zitten 19 topzeilers met een medailleperspectief op wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. Dit zijn de evenementen waarop de oranje-zeilploeg er wil en moet staan.

Acht van de tien olympische klassen
De zeilers en windsurfers uit de Delta Lloyd Kernploeg doen mee in acht van de tien Olympische klassen. Alle tegenstanders zijn tot de tanden gewapend om een topprestatie neer te zetten op dit WK. Naast de tien wereldtitels worden ook 50% van alle olympische landenkwalificaties voor Rio 2016 vergeven.

Podiumkandidaten Van Rijsselberge en Bouwmeester
Windsurfer Dorian van Rijsselberge en Laser-radial zeilster Marit Bouwmeester gaan in Santander voor goud. Dat is volgens hoofdcoach Ian Ainslie een realistische streven. Van Rijsselberge won het Rio Testevent en Bouwmeester maakt een zeer goed seizoen mee met veel podiumresultaten.

Meerdere kanshebbers in de Delta Lloyd Kernploeg
Annemiek Bekkering en Annette Duetz, in de 49erFX klasse, zijn op zoek naar een nieuwe podiumplek. Dit duo in de nieuwe skiff -klasse scoort dit jaar structureel in de top vijf op grote evenementen en werd derde tijdens het Rio Testevent. Een podiumplaats op het WK zou een super-prestatie zijn. Het 49erFX-team van Nina Keijzer en Claire Blom is op de weg terug na de ziekte van Pfeiffer van Keijzer. Dit duo streeft naar een top tien resultaat op het WK in Santander om in de race te blijven voor de nationale selectie.

Laser: Van Schaardenburg streeft naar podium
Rutger van Schaardenburg streeft er naar ook weer op het podium te eindigen. Voor de Laserzeiler, die op het EK 2014 en het olympische testevent in augustus nog een zilveren medaille scoorde, zou een nieuwe podiumplek in de zeer sterke Laservloot een prachtig resultaat zijn. Zijn trainingspartner Nicholas Heiner heeft dit jaar al eens bijna op het podium gestaan tijdens de Sofia Cup. Heiner wil graag tijdens dit WK laten zien dat hij nog in de race is voor de Olympische Spelen van Rio 2016.

RS:X dames: Lilian de Geus droomt van nog een podium
Windsurfer Lilian de Geus stond dit jaar al twee keer op het podium tijdens een groot evenement, tijdens de Sofia Cup (wereldbeker evenement Palma de Mallorca) en het Rio Testevent. Opnieuw een podiumresultaat, op het sterkst bezette toernooi van het jaar, zou voor De Geus de gedroomde uitslag zijn.

Finn: Postma op weg terug
Pieter-Jan Postma is op de weg terug in de Finn na zijn Volvo Ocean Race avontuur. Postma zoekt nog naar snelheid en de absolute vorm. Postma is altijd een kanshebber op een podiumresultaat, maar het is nog niet een vanzelfsprekendheid.

470 dames: Kans op aansluiting wereldtop
In de 470 dames-klasse werken twee Delta Lloyd Kernploeg-teams samen op weg naar Rio 2016. Michelle Broekhuizen en Marieke Jongens vormen een team en Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen zeilen samen. Beide teams dagen regelmatig de top drie van de wereld uit, echter een podiumresultaat op een groot toernooi lijkt nog te vroeg.

Nacra17: Catzeilers hebben stijgende lijn te pakken
De Nacra17-teams van Mandy Mulder / Coen de Koning en Renée Groeneveld / Steven Krol zijn op de weg terug. Gezien de resultaten in 2014 lijkt een podiumplaats niet realistisch. Beide teams hebben, na een tegenvallend voorseizoen, weer een duidelijk stijgende lijn ingezet met een 7e plaats op het EK en een 4e plaats op het Rio Testevent.

Samenstelling Delta Lloyd Kernploeg ISAF WK Santander 2014

Finn
Pieter-Jan Postma
Coach: Jacco Koops

RS:X Men
Dorian van Rijsselberge
Kiran Badloe
Coach: Aaron McIntosh

RS:X Women
Lilian de Geus
Coach: Bruce Kendall (supervisie Jacco Koops)

Laser
Rutger van Schaardenburg
Nicholas Heiner
Coach: Dan Slater

Laser Radial
Marit Bouwmeester
Coach: Jaap Zielhuis

Nacra 17 (gemengd)
Mandy Mulder & Coen de Koning
Renée Groeneveld & Steven Krol
Coach: Mitch Booth

49-er FX
Annemiek Bekkering & Annette Duetz
Nina Keijzer & Claire Blom
Coach: Rick Peacock

470 dames
Michelle Broekhuizen & Marieke Jongens
Afrodite Kyranakou & Anneloes van Veen
Coach: Ilias Mylonas

Samenstelling talentploeg ISAF WK Santander
Yuri Hummel (Laser)
Maxime Jonker (Laser Radial)
Daphne van der Vaart (Laser Radial)