Lifeofdorian

Nieuws

​Delta Lloyd Kernploeg update: Zeilen voor goud in 2015

Updatekernploeg

De zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg staan aan de vooravond van het pre-olympische jaar op weg naar Rio 2016. De overwegend goede resultaten van 2014 zijn geëvalueerd. Het laatste traject van Olympische kwalificatie gaat in. Hoe ziet dat er uit?

Op dit moment is Marit Bouwmeester al zeker van deelname aan de Spelen in Rio de Janeiro. De technische staf van de Delta Lloyd Kernploeg zal de exacte samenstelling van de ploeg, die mee gaat doen aan de Olympische Spelen, voor het Olympisch testevenement in Rio de Janeiro in augustus 2015 bekend maken.

Tien medailles en 380 zeilers
De Olympische Spelen kent tien Olympische zeilmedailles. Het IOC laat een maximum van slechts 380 zeilers (274 teams) toe. Per klasse mag een beperkt aantal landen deelnemen. Ieder geplaatst land mag slechts één deelnemer/team per klasse afvaardigen. De zeilers en windsurfers uit de Delta Lloyd Kernploeg dingen mee in acht van de tien Olympische klassen.

Keuzes maken met omvangrijke groep
Hoofdcoach Ian Ainslie over 2015: “We hebben een omvangrijke ploeg waarmee we nog steeds in acht van de tien olympische klassen mee willen meedoen voor de prijzen op de Spelen van Rio. Maar onze middelen zijn niet ongelimiteerd dus we moeten ook keuzes maken. Topsportkeuzes op basis van prestaties.

Voor zes van de acht programma’s hebben we de weg naar Rio uitgestippeld en gefinancierd.” “Voor een tweetal programma’s, in de Finn en Nacra-klasse, is - en wordt - hard gewerkt om prestaties en faciliteiten op niveau te krijgen,” vervolgt Ainslie.

“Samen met Pieter-Jan Postma werken we aan een nieuwe structuur voor de begeleiding van Postma. In grote lijnen komt dat neer op meer eigen verantwoordelijkheid en persoonlijke invulling richting succes.”

“Voor de zeilers in de Nacra komt er in april een nieuw evaluatiemoment na afloop van de nationale selectie-evenementen in Palma en Hyères. Voor alle duidelijkheid: alle programma’s worden na hun belangrijkste performance-events in 2015 geëvalueerd of ze nog op koers liggen voor een medaille tijdens Rio 2016."

RS:X Mannen
Bij windsurfers is de nationale selectie gewonnen door Dorian van Rijsselberge. De Texelaar bleek, gemeten over het Rio Testevent 2014 en het WK 2014, de meerdere van zijn jongere teamgenoot en trainingspartner Kiran Badloe. Van Rijsselberge zal nog een Olympisch kwalificatieresultaat moeten neerzetten tussen nu en Rio 2016. Dat wil zeggen: eenmaal een resultaat bij de top drie landen of tweemaal bij de top acht landen op een EK en of WK in 2015 en 2016, ISAF Wereldbeker in Hyères 2015 en 2016 of het Rio Testevent 2015.

Beide windsurfers worden begeleid door coach Aaron McIntosh.

RS:X Vrouwen
Lilian de Geus zal in systeem twee van de nationale selectie nog moeten laten zien dat ze de beste Nederlandse windsurfer is in de Olympische RS:X klasse. De Geus pakte de zilveren medaille tijdens het Rio Testevent 2014 en een tiende plaats tijdens het WK 2014. Indien de surfster uit Almere, die in Den Haag woont en traint, bij de top zes landen eindigt tijdens het Copa de Brasil toernooi in december 2014, wint ze de nationale selectie. Indien dit niet lukt dan komt De Geus in systeem drie terecht. Lilian de Geus heeft op dit moment geen directe Nederlandse concurrente die in de top van de wereld meedraait.

De Geus zal nog een Olympisch kwalificatieresultaat moeten neerzetten tussen nu en Rio 2016. Dat wil zeggen: eenmaal een resultaat bij de top drie landen of tweemaal bij de top acht landen op een EK en of WK in 2015 en 2016, ISAF Wereldbeker in Hyères 2015 en 2016 of het Rio Testevent 2015.

De Geus wordt op weg naar Rio begeleid door coach Jacco Koops.