Lifeofdorian

Nieuws

​Europese titel windsurfen Van Rijsselberge komt aan op laatste race

3070.650.ek rsx 2015.dorianvanrijsselberge2

Windsurfer Dorian van Rijsselberge staat op de voorlaatste dag van het Europese kampioenschap RS:X op een tweede plaats. De Pool Pawel Tarnowski is de Nederlander uit de Delta Lloyd Kernploeg vandaag net voorbij gegaan. Er stond genoeg wind, drie wedstrijden zijn gezeild. De wind was wisselend in kracht en richting. Tarnowski maakte daar vandaag het beste gebruik van en scoorde drie keer een 1e plaats. Van Rijsselberge zette een serie neer van 6, 12 en 3.

Medalrace beslist
Morgen 27 juni varen de beste tien windsurfers van dit kampioenschap de beslissende medalrace voor dubbele punten. De medalrace staat voor 12.00 uur op de agenda, als er wind staat. Het belooft heel spannend te worden, de verschillen zijn klein. Van Rijsselberge moet in deze situatie de Pool achter zich houden om hem te verslaan. Ook de Fransman Louis Giard, derde in het klassement, maakt nog kans op de titel.

Crash
Van Rijsselberge zei: “De Pool Pawel crashte in de eerste race van vandaag op de startlijn. Hij werd vervolgens 24ste. Volgens de jury was die crash buiten zijn schuld en deze jury heeft hem vervolgens een eerste plek als compensatie gegeven. Ik heb om tekst en uitleg gevraagd!”

‘Redress’
Een jury mag ‘redress’ geven in het geval een zeiler benadeeld is buiten zijn schuld. De waarde van die redress is aan de jury om te bepalen, maar over het algemeen is het ongeveer het gemiddelde resultaat van de serie. Tarnowski kreeg het gemiddelde van de dag. Een eerste plaats. Dat is opmerkelijk gezien de positie waar het incident gebeurde, te weten tijdens een zeer slechte start van de Pool.

Van Rijsselberge vervolgde: “Die beslissing van de jury hebben we uiteraard proberen aan te vechten. Ik ben het daar niet mee eens. Maar ze kwamen er niet op terug. Het besluit was genomen. Ze hebben me uitleg gegeven dat ze deze procedure al aan het begin van de week zo vastgelegd hadden onderling. Nou ja….. dan moet ik morgen voor de Pool eindigen. Dat was ik sowieso al van plan.”

Stand op het moment (niet officieel bevestigd)
1) Tarnowski (POL) 23 punten 3, 2, 5, (10), 10, 1*, 1, 1 (*redress was 24ste)
2) Van Rijsselberge (NED) 25 punten 10, 1, 1, 1, 3, 6, (12), 3
3) Fransman Louis Giard 29 punten

De Geus en Badloe
Bij de vrouwen wist Lilian de Geus zich niet te plaatsen voor de medalrace. De Geus eindigde als 14de. Kiran Badloe zijn prestaties zijn nog niet bekend ten tijde van publiceren van dit bericht.