Lifeofdorian

Nieuws

Goud bij de wereldbekerwedstrijd in Miami

Miamigoud
Zaterdag 30 januari pakt Team Delta Lloyd tijdens de wereldbekerwedstrijden in Miami twee gouden en twee zilveren medailles. Mandy Mulder en Coen de Koning winnen samen goud in de gemengde Nacra 17- klasse. Windsurfer Dorian van Rijsselberge claimt het goud bij de mannen en Lilian de Geus de zilveren medaille bij de vrouwen. Ook Marit Bouwmeester gaat met het zilver naar huis in de Laser Radial. Rutger van Schaardenburg grijpt net naast het eremetaal en eindigt op een vierde plaats.

Van Rijsselberge goed voor goud
Dorian van Rijsselberge had, voorafgaand aan de medalrace, al een behoorlijke voorsprong. De Engelsman Dempsey won de medalrace en claimde het zilver. De zevende plaats in de afsluitende race was voor Van Rijsselberge goed genoeg voor goud. Van Rijsselberge's trainingspartner Kiran Badloe eindigde op een vijfde plaats in het klassement.

Van Rijsselberge reageert: “Het ging niet heel makkelijk in de medalrace. Het was wel even werken. Gelukkig had ik wat punten voorsprong, dus ik kon wat lijden. Wij zijn naar Miami gekomen om lekker rondjes te varen. Natuurlijk wil je elke wedstrijd winnen. Niet alle toppers waren hier. Maar het is voor iedereen een belangrijke voorbereiding op de spelen. Want alles staat in het teken van de spelen, bij iedereen ligt daar de nadruk op en niemand loopt er de kantjes vanaf. Ik blijf nog twee weken in Miami en dan vertrekken we naar Israël voor het Wereldkampioenschap in Eilat van 20 tot en met 27 februari.”

Mandy Mulder en Coen de Koning pakken goud in medalrace
Mulder en De Koning zeilden een zeer sterk toernooi in Miami. Met name omdat dit het eerste evenement is dat het team weer voluit vaart na de blessure (gebroken sleutelbeen) van Coen de Koning. Het duo ging de hele week op kop. Op de voorlaatste dag gaven ze de leiding uit handen maar pakten die koppositie in de medalrace weer terug. Mulder en De Koning werden derde terwijl de concurrenten uit Australië en Zwitserland pas als zevende en negende over de meet gingen.

Mandy Mulder zei het volgende: “We hadden een hele spannende medalrace. Er was weinig wind, met veel drukverschillen op de baan. We hadden een goede start en lagen op kop bij de bovenboei. We wilden weinig risico nemen. Verloren daardoor wel twee boten die extremer gingen. We zagen dat de Australiërs een slechte start hadden. Dus er lagen kansen. Die derde plaats hebben we hard voor gevochten. Dat was precies genoeg om het goud te winnen. Daar zijn we heel blij mee. Vooral omdat we een tijdje niet samen hebben kunnen varen als gevolg van een gebroken sleutelbeen van Coen. Dus we dachten een achterstand opgelopen te hebben. Maar in deze lichte condities, die we deze week gehad hebben, kunnen we nog heel goed mee komen. Dus we weten ook waar we wel aan moeten werken en komende maanden op weg naar de spelen.”

Marit Bouwmeester verliest goud in medalrace
In de afsluitende medalrace geeft Marit Bouwmeester het goud uit handen. Het goud gaat naar de Belgische Evi van Acker. Op de startlijn wordt Bouwmeester door de jury op het water bestraft met een penalty. Een penalty betekent een rondje draaien. In een veld van tien boten lig je dan direct achterop. Bouwmeester zat wel haar grote concurrent Van Acker weer op de hielen maar Van Acker wist zich goed los te weken. Bouwmeester had het nakijken en verloor daarmee het goud en moet zich tevreden stellen met zilver.

Lilian de Geus zilveren medaille
Lilian de Geus ging ook de hele week aan de leiding en surfte een ijzersterke serie. Helaas moest De Geus uiteindelijk ook genoegen nemen met een zilveren medaille. Want zo voelde het wel. “Natuurlijk voelt het wel een beetje als goud verloren. De hele week op kop gelegen en de gele bib aan gehad. Maar met de hele week ben ik heel tevreden. Het veld zat superdicht bij elkaar. En vlak voor deze wereldbekerwedstrijden hebben we een groot en zwaar trainingsblok gehad waarin ik veel progressie geboekt heb. Ook veel geleerd van de intensiteit en het matchracen in de medalrace. Dat ging ook goed. Een winddraaïng koste me uiteindelijk de kop waardoor de achterhoede weer helemaal naar voren kwam varen.”

Rutger van Schaardenburg eindigt als vierde
Laserzeiler Rutger van Schaardenburg ging ook lang aan de leiding deze week. Op de voorlaatste dag verspeelde Van Schaardenburg kostbare punten en zakte af naar een derde plaats in het klassement. In de afsluitende medalrace trok de Nederlander aan het kortste eind. Van Schaardenburg raakte ook zijn bronzen uitgangspositie kwijt aan de Nieuw-Zeelander Meech.

Bekkering / Duetz negende in medalrace 49er
Annemiek Bekkering en Annette Duetz scoorden een negende plaats in de medalrace. Daarmee eindigt het Talentploegduo op een zesde plaats in het eindklassement. Nina Keijzer en Claire Blom plaatsen zich niet voor de medalrace en eindigden als 16de.

Photo Richard Langdon/Ocean Images