Lifeofdorian

Nieuws

Van Rijsselberghe genomineerd voor wereldzeiler van het jaar 2018

Dorian justinnan

Wereldkampioen RS:X windsurfen Dorian van Rijsselberghe is door de internationale zeilfederatie genomineerd voor de titel wereldzeiler van het jaar. Voor Van Rijsselberghe is het zijn eerste nominatie. De winnaar wordt op 30 oktober aanstaande in Florida, USA, bekend gemaakt.

Van Rijsselberghe vereerd en verrast
Dorian van Rijsselberghe pakte dit jaar in het Deense Aarhus voor de tweede keer in zijn carriére de wereldtitel in de RS:X klasse. Voor de tweevoudig olympisch kampioen is het echter pas zijn eerste nominatie als wereldzeiler van het jaar. Hij reageerde dan ook verrast op de mededeling van de internationale zeilfederatie.

Van Rijsselberghe: “Ik ben vereerd en eerlijk gezegd ook wel verrast. Ik ben nog nooit eerder genomineerd geweest voor de titel beste zeiler van de wereld. Ik ben ook nooit zo bezig met nominaties, verkiezingen en titels. Ik doe mijn sport omdat ik ervan hou en het proces naar een prestatie geweldig vind, wat andere mensen van mij vinden vind ik minder belangrijk. Dat neemt niet weg dat ik het een hele eer vindt om genomineerd te zijn. Het was een zwaar jaar, een jaar waarin we moeilijke keuzes hebben gemaakt. Uiteindelijk stonden we er weer op het WK, het moment dat het moest. Dat het gewaardeerd wordt met deze nominatie is mooi meegenomen.”

Juryrapport: Goedlachse windsurfer, icoon in windsurf sport
In de toelichting sprak de jury onder meer haar waardering uit voor de manier waarop de 29-jarige Texelaar net als op de Olympische Spelen van London 2012 en Rio 2016 al voor de afsluitende medalrace de strijd wist te beslissen. De altijd goedlachse Dorian van Rijsselberghe breidde door deze wereldtitel zijn imposante windsurf erfenis verder uit.

Dorian van Rijsselberghe (NED)

Never without a smile on his face, the Netherlands’ Dorian van Rijsselberghe further enhanced his RS:X windsurfing legacy at the Hempel Sailing World Championships. The Dutchman had a series of up and down results leading up to Aarhus but, as he does so often, he turned on the style and found an edge over his opponents to claim gold.

Like many of his would-be title rivals, the 29-year-old double Olympic champion only won two races, but his consistency was unmatched. Only once in the 12 races leading to the Medal Race did he finish out of the top 10. Ahead of the final race, he could not be caught, an achievement he’s also managed on two previous occasions – at the London 2012 and Rio 2016 Olympic Games.

Uitslag wereldzeiler van het jaar op 30 oktober
Op maandag 15 oktober kan het publiek stemmen via de website van  World Sailing . Deze stemmen zullen voor 30% meetellen in de einduitslag, de stemming van de nationale bonden bepaalt de overige 70%. De uitslag van de wereldzeiler van het jaar verkiezing zal bekend worden gemaakt op dinsdag 30 oktober tijdens de World Sailing Awards Ceremony in Sarasota, Florida, USA.

In totaal heeft World Sailing een vijftal mannen genomineerd, naast Dorian zijn dat:

  • Charles Caudrelier (FRA) – winnende schipper Volvo Ocean Race 2017-18
  • Sime en Mihovil Fantela (CRO) – wereldkampioen 49er
  • Pavlos Kontides (CYP) – wereldkampioen Laser
  • Ruggero Tita (ITA) – wereldkampioen Nacra17

Ook bij de vrouwen is er een Nederlandse nominatie. Oceaanzeilster Carolijn Brouwer is samen met haar Franse ploeggenoot Marie Riou genomineerd voor de winst in de Volvo Ocean Race. Brouwer won de titel twintig jaar geleden al eens.