Lifeofdorian

Nieuws

Nederlandse zeilers aan kop in Delta Lloyd Regatta

Dorian v rijsselberghe

De Nederlandse zeilers doen het uitstekend bij hun ‘thuiswedstrijd’, de Delta Lloyd Regatta. Windsurfster Lilian de Geus en Laser-specialist Rutger van Schaardenburg gebruikten de derde dag van de regatta om de leiding in hun klasse te nemen. Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe (RS:X) en Marit Bouwmeester (Laser Radial) behielden zonder problemen hun leidende positie.

Van Rijsselberghe won geen van de drie races, maar breidde zijn voorsprong wel flink uit door te tekenen voor een zevende en twee keer de tweede plaats. De Fransman Paul Rozier is op een straatlengte afstand zijn eerste concurrent. Bouwmeester won de vijfde race en maakte het zichzelf moeilijk door een slechte start in de zesde. Die rondde ze uiteindelijk wel als tweede af.

,,Onze olympiagangers staan er goed voor”, zei chef de mission Maurits Hendriks, die de Delta Lloyd Regatta donderdag bezocht. ,,We doen in Rio in acht klassen mee. Dat is een meer dan waar we vooraf op hadden ingezet. Het doel is vier medailles en vanuit het Watersportverbond zijn de geluiden zo dat we daar nog steeds vanuit gaan”, zei de grote baas van NOC*NSF.

Net als een dag eerder moesten de zeilers donderdag in Medemblik genoegen nemen met een matig windje. De Geus deed er haar voordeel mee met de zesde, tweede en zevende plaats.

Het was voldoende om de Poolse Maja Dziarnowska, winnares van 2015, van de eerste plaats te stoten. ,,Zij moet het van forse wind hebben, ik voel me onder deze omstandigheden wat meer op mijn gemak”, zei De Geus. Ze zag een andere Poolse, Zofia Noceti-Klepacka, wel naderen. Het verschil is na acht races twee punten.

,,Zij heeft twee keer zoveel ervaring dan ik. Dat zie je ook onder lichte condities. Ik maakte een paar kleine fouten, zij bijna geen.” De Geus was vorig jaar in Medemblik derde, Noceti-Klepacka tweede. ,,Ik wil de Delta Lloyd Regatta graag een keer winnen. Misschien lukt het dit jaar”’, zei de Nederlandse nummer drie van het laatste WK.

In Medemblik nam nog een Nederlandse Rio-ganger het commando over. Rutger van Schaardenburg veroverde met twee tweede plaatsen de leiding in de Laser-klasse. Zijn Koreaanse concurrent Jeemin Ha kreeg in zijn tweede race van de dag de zwarte vlag.

Van Schaardenburg keerde vlak voor de Delta Lloyd Regatta terug van het WK in Mexico, waar hij brons veroverde. ,,Ik wil hier graag winnen. Als ik hier maar op halve kracht vaar, levert dat alleen maar frustraties op. Ik zie het maar als een goede training in weerbaarheid. Ik heb veel wedstrijden gedaan de laatste tijd en voel de vermoeidheid. Er gaat hier best veel goed. Dat stemt tot tevredenheid. Ik heb nog drie races te gaan”, zei de tweevoudig winnaar van de Delta Lloyd Regatta, die in augustus ook bij de Spelen in actie komt.

Bouwmeester keek tevreden naar het tussenklassement na zes races. ,,Woensdag was er weinig wind en dan is het gewoon lastig. Vandaag was het weer stabiel. Mijn eerste race was gewoon goed, in de tweede verknal ik mijn start. Uiteindelijk is tweede worden dan nog goed. Ik sta er goed voor.”

Van Rijsselberghe heeft amper concurrentie op het water. De windsurfer kan zich op het IJsselmeer wat fouten permitteren. ,,Maar die moeten er aan het einde van de week wel uit zijn.” De olympisch kampioen werkt in Medemblik aan zijn vorm. ,,De puntjes op de i zetten.”

Foto Sander van der Borch