Lifeofdorian

Nieuws

Stormachtig begin van wereldbekerwedstrijden in Miami

Miamidag1

27 januari 2015 – In zeer wisselende omstandigheden, van zon tot soms stormachtige condities met 20 tot 30 knopen wind en regen, zijn de Olympische en Paralympische zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg maandag 26 januari van start gegaan in de ISAF wereldbekerwedstrijd in Miami. Met name voor de dames van de 49-er FX klasse, Bekkering en Duetz, is dit een belangrijke wedstrijd omdat hun resultaat meetelt voor de nationale selectie onderweg naar Rio 2016. 

Drama voor 49-er FX
De eerste racedag is voor de 49-er FX-klasse, waaronder het duo Annemiek Bekkering en Annette Duetz, dramatisch begonnen: 5 minuten voor de start brak de mast van de 49-er van de dames, waardoor ze niet hebben kunnen varen. Geteisterd door barre weersomstandigheden probeerde het hele 49-er FX veld een goede positie aan de start in te nemen. De wind was soms echter zo krachtig, bij vlagen, en met steile golven, dat het merendeel van de 40 boten averij opliep. Boten sloegen om en masten braken. En dus ook die van het Delta Lloyd Kernploeg-duo Bekkering / Duetz. Slechts 8 boten zijn uiteindelijk binnen de gestelde tijdslimiet, die vrij krap was, over de finish gekomen.

De Nederlandse dames Keijzer en Blom, geen onderdeel meer van de Delta Lloyd Kernploeg, hadden geen schade en zeilden zichzelf naar een knappe tweede positie.

Laser mannen: goede eerste dag voor Heiner in veld met 120 deelnemers
Nicholas Heiner, regerend wereldkampioen in de Laser-klasse, is zijn eerste twee races goed begonnen. Met een 3e en 5e plek staat Heiner na dag 1 op een 5e positie in dit van oudsher grote deelnemersveld van maar liefst 120 boten.

Marit Bouwmeester knallend over de finish
Marit Bouwmeester, momenteel nummer 1 van de wereld en regerend wereldkampioene in de Laser Radial-klasse, maakt in de eerste race haar favorietenrol waar: een eerste positie. In de tweede race doet ze wederom hetzelfde en laat de hele fleet ruim achter zich. De finishregistratie heeft deze ruime voorsprong klaarblijkelijk niet geregistreerd en noteerde haar als ‘niet gefinished’. Hiertoe is protest ingediend, bij het ter perse gaan van dit bericht is het wachten op de uitslag.

RS:X klasse: Van Rijsselberge en De Geus voortvarend van start
Dorian van Rijsselberge had in de RS:X men klasse een goede eerste dag. Met een 3e positie in de eerste race en een klinkende overwinning in de tweede staat van Rijsselberge op een 4e plek na 1 dag varen. Lilian de Geus deed in de vrouwenklasse van het RS:X windsurfen ook mee aan de top en kon haar eerste dag eveneens met een overall 4e plek afsluiten.

Paralympische Skud 18 –duo Schrama en Nap in derde positie
De Skud 18-zeilers Rolf Schrama en Sandra Nap staan in derde positie na een dag varen. Hiermee lijken ze de goede vorm van de pre- World Cup Regatta, waar ze een tweede plek behaalden, door te zetten. Het duo Voorbach / Van Esseveld kampte in de eerste race met materiaalpech en staat na dag 1 op een achtste plek.

Op dee website van het Watersportverbond staat een volledig overzicht van alle zeilers in de Delta Lloyd Kernploeg en hun biografieën.

Meer informatie over de wedstrijden en de resultaten is te vinden op de website van de Sailing World Cup Miami

Photo Credits: Ocean Images