Lifeofdorian

Nieuws

Tweevoudig Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe stopt

Dor klaar

Dorian van Rijsselberghe heeft afgelopen zaterdag in Sorrento, Australië bij het WK RS:X zijn laatste wedstrijd op de olympische RS:X plank gevaren. Ondanks winst voor Van Rijsselberghe in de afsluitende medal race ging de wereldtitel naar zijn trainingspartner Kiran Badloe. Badloe verzekerde zich daarmee ook van het Olympisch ticket. Uittredend tweevoudig olympisch kampioen Van Rijsselberghe liet na afloop bij de NOS weten uit te kijken naar een nieuwe toekomst.

"Ik heb altijd met mijn hart gevaren, alleen was dat de laatste tijd een lastige opgave. Diep van binnen was de drive niet groot genoeg om op dit WK de sterren van de hemel te varen. Iedere keer dat ik een minder resultaat voer afgelopen week voelde ik een soort van opluchting. Dat is heel raar en eigenlijk tegen het politiek incorrecte aan als sportman. Want je moet altijd willen winnen, je zou alles op alles moeten zetten om je titel te verdedigen en ik, ik wil eigenlijk gewoon lekker naar huis toe.”

Gouden medaille is me veel waard maar niet allesHet gemis van zijn gezin in Californië trok een grote wisselwerking op de vader van twee jonge dochters. Van Rijsselberghe: “Het is voor mij bijna niet te doen drie maanden van huis te zijn. Dan ben ik soms zo met het thuisfront bezig. Als je die processen los gaat laten, dan ontgroei je elkaar. Een gouden medaille is me veel waard, maar niet alles.”

Van Rijsselberghe liet voorafgaand aan het WK ook al in diverse media optekenen: “Een derden gouden medaille zou leuk zijn, maar maakt het mij een beter mens, een beter man of een betere vader? Nee.”

Coach McIntosh Van Rijsselberghe geweldige sporter en mens
Succes coach McIntosh, die zaterdag met Van Rijsselberghe en Badloe voor het derde jaar op rij de nummer één en twee positie bezetten op het WK heeft begrip voor de keuze van zijn pupil. McIntosh: “Je moet de wil en de honger hebben. Hoeveel gouden medailles wil je? Hoeveel heb je er nodig? Wat definieert je als mens? Ik denk dat drie gouden medailles hem niet meer of minder definiëren.”

Dat we nog niet van Van Rijsselberghe af zijn staat voor de Nieuw-Zeelander McIntosh ook vast. McIntosh: “Hij zal erbij betrokken zijn en blijven. Hij zal betrokken zijn bij iets groters en mooiers. Hij is een voorbeeld, een mentor. En hij is een geweldige sporter en mens. Voor ons, voor de Nederlandse zeilsport en het Nederlandse Olympische team is hij in mijn ogen de president. We hebben hem nodig. En de Nederlandse sport ook.”

Van Rijsselberghe altijd met hart gevaren
Het kind van Texel was blij dat hij de afsluitende medal race nog één keer zijn kwaliteiten kon laten zien. Van Rijsselberghe: “Ik ben nu helemaal klaar, dit was mijn allerlaatste reach naar de finish. Waarin ik alles heb gegeven en nog die oergil er achteraan. Dat voelde ongelofelijk lekker. Nu kan ik me echt gaan focussen op mijn eigen dingen. Ik ga eerst naar huis, ik zit morgen in het allereerste vliegtuig dat naar LA gaat.”

“Daarnaast ga ik kijken hoe ik eraan bij kan dragen dat Kir (Kiran Badloe red.) straks lekker de sterren van de hemel kan varen op de Spelen. Ook heb ik nu meer tijd voor mijn eigen WAVES Festival op Texel, bij Paal17. Daar gaan we windfoilen op de nieuwe olympische discipline voor Parijs 2024.”

"De zeilsport is sowieso nog niet van mij af want ik ben in 2022 directeur van het WK zeilen voor alle olympische klassen in eigen land, in Den Haag."

“Tot slot hoop ik ook echt, op wat voor een manier dan ook, wel in Tokio te kunnen zijn en op mijn manier bij te kunnen dragen aan TeamNL.”

Foto: Ayolt Kloosterboer / NOS