Lifeofdorian

Nieuws

Van Rijsselberghe al zeker van goud in Rio

4752.650.os2016.gouddorian

Op vrijdag 12 augustus toont de Olympisch windsurfkampioen van 2012 Dorian van Rijsselberge zich wederom oppermachtig. Door zijn voorsprong uit te breiden naar 21 punten is de Texelaar al zeker van het goud voor het begin van de medalrace op zondag 14 augustus.

Van Rijsselberghe wint vrijdag twee van de drie races en finisht in de derde race van de dag als zesde. Genoeg om zijn voorsprong op de nummer twee in het klassement, de Brit Nick Dempsey, uit te breiden tot 21 punten. Met alleen de medalrace (tussen de beste tien van het veld om dubbele punten) nog te gaan is Dorian van Rijsselberge niet meer in te halen. De Brit Nick Dempsey, zilveren medaillewinnaar van Londen 2012, is ook al verzekerd van het zilver.

Van Rijsselberghe: “Het is toch gelukt!”
Van Rijsselberghe reageerde direct na afloop van de laatste race als volgt: “Ik ben de laatste race er zo vaak in gevallen. Ik was er de hele week nog niet zo veel in gevallen. Dus dat was een beetje apart. Hoe het komt? Ik was moe, de spanning misschien. Ik wist dat ik een goede race moest varen en voor hem moest eindigen. Op het laatste stukje ga ik hem nog net voorbij. Dan zit je in de boot bij de coach en kijk je elkaar even in de ogen aan. Aaron zegt: “Ik weet het nog niet zeker." Nog een keer kijken, om je heen kijken, nog een keer kijken, nog een keer tellen en dan toch wel. Het is toch gelukt!”

Coach Aaron McIntosh: “Dorian gaat maar door en door, hij wil het!”
McIntosh zelf reageerde als volgt: “We waren er zeker van dat we alles hebben gedaan wat moest, en hij (red: Dorian) gaat maar door en door, hij wil het!” McIntosh vervolgt: “In aanloop naar Rio hebben we wel wat kleine tegenvallers gehad, maar daar leer je van. We zijn een goed setje, we werken al heel lang samen. Nu gaan we van het moment genieten.”

Van Rijsselberghe schrijft geschiedenis
Van Rijsselberghe gaat de geschiedenis in als de enige Olympisch windsurfkampioen die twee titels op rij heeft binnengesleept. Het besef kwam in de coachboot op het water met coach McIntosh. Gevraagd naar hoe dat voelde zei Van Rijsselberghe: “Innerlijke blijdschap. Het is niet zo dat ik meteen moet gaan schreeuwen of wat dan ook. Een dikke omhelzing met Aaron en ik heb hem een beetje een kusje op de wang gegeven en hem bedankt!”

Watersportverbond trots op bijzondere prestatie
Het Watersportverbond is trots op de bijzondere prestatie van de windsurfer. Directeur Maurice Leeser: “Wat een kampioen en wat een bijzonder mens!! Een gouden medaille twee keer achter elkaar halen is echt bijzonder! Een echte winnaar, het vermogen om op het juiste moment echt het verschil te kunnen maken is voor maar een paar topsporters weggelegd. We zijn als Watersportverbond ongelofelijk trots op de prestaties van Dorian!”

2 Olympische titels op een rij, 7 van de 12 races gewonnen
Van Rijsselberghe gaat de geschiedenis in als de enige Olympisch windsurfkampioen die twee titels op een rij heeft binnengesleept. En hoe. Van de 12 races die, verdeeld over 4 dagen, werden gevaren, sleepte Van Rijsselberghe maar liefst 7 overwinningen in de wacht. De eerste dag leek het stuivertje wisselen tussen de Britse concurrent Nick Dempsey en de Texelaar, maar vanaf dag 2 was Van Rijsselberge niet meer te houden. Race na race pakte hij de winst. Meer dan genoeg voor goud.

Maurice Leeser, directeur Watersportverbond: ‘Wat een kampioen en bijzonder mens! Een gouden medaille 2 keer achter elkaar halen is echt bijzonder. Wat een winnaar!”

Medalrace zondag 14 augustus
Aanstaande zondag 14 augustus wordt de medalrace in de windsurf RS:X-klasse gevaren, vanaf 18.00 uur.

Luister hier naar de reactie van Marc van Rijssleberghe, de vader van Dorian, meteen na de wedstrijd, en de reactie van Adriaan van Rijsselberghe, de dag nadat zijn broer Dorian olympisch kampioen werd in Rio de Janeiro.