Lifeofdorian

Nieuws

Van Rijsselberghe nadert Badloe, die titel en olympisch ticket voor het grijpen heeft

Nosday4 kirdor ayolt kopie

Op de voorlaatste dag van het Wereldkampioenschap RS:X in Sorrento, Australië brengt Dorian van Rijsselberghe de achterstand op Kiran Badloe terug tot 10 punten. Voor de afsluitende medal race, om dubbele punten, betekent het dat als Van Rijsselberghe wint, Badloe minimaal als zesde moet eindigen om de titel en dus zijn Olympische ticket veilig te stellen.

De geboren Texelaar was na afloop opgelucht over het niveau dat hij in de laatste twee races van de dag liet zien. Van Rijsselberghe: “Mijn eerste race van de dag was slecht. In mijn hoofd dacht ik daarna op de coach boot eigenlijk wel dat de selectie voor Tokyo beslist was. Daarna kon ik eindelijk, voor het eerst deze week rustig vrij varen. Toen ging het eindelijk goed. Nu staan we denk ik op tien punten verschil of zo. Maar het belangrijkste is dat ik eindelijk rustig kon varen in die laatste twee races en mijn niveau kon halen. Dat is fijn."

Van Rijsselberghe trekt zaterdag nog één keer alles uit de kast
Vooruitkijkend naar de afsluitende medal race zaterdag, met de beste tien van het veld, is Van Rijsselberghe realistisch. Van Rijsselberghe: "Morgen gaan we nog één keer alles uit de kast trekken en dan gaan we wel zien waar het schip strandt, ik heb er zin in. We hebben een hele mooie week gehad, ik had niet de geweldigste week van de wereld. Ondanks dat ben ik wel super trots op “die lange”. Het is gewoon heel mooi om te zien hoe je de afgelopen winter samen hebt getraind en dat we daar nu zo, voor het derde wk op rij de vruchten van plukken is ongekend. We staan weer echt los van de rest van het veld. Daar doen we het allemaal voor met zijn allen binnen het Watersportverbond.”

Badloe houdt schade op voorlaatste dag beperkt
Badloe had een lastige voorlaatste dag maar wist de schade beperkt te houden. Badloe: "Vandaag was lastig, het was een moeilijke dag. De wind was iets minder dan de afgelopen dagen. Niet dat we de hele tijd moesten pompen, gelukkig konden we ook een beetje planeren. Maar de wind was vlagerig, heel erg op en neer. Veel meer dan de laatste dagen. Je zag dat het heel ver uit elkaar lag en dan opeens weer dichtbij elkaar. Het maakt het interessant. Ik heb er twee goede en één wat dramatischere waarin ik even de weg kwijt was. Maar over het algemeen was het een lekker dagje."

Badloe vervolgt: "Ik moet morgen gewoon de medal race winnen, dat zou een lekkere afsluiting zijn. Volgens mij heb ik wel wat puntjes voorsprong maar ik weet niet precies hoeveel. Het is niet zo dat ik nu al gewonnen heb, we moeten morgen gewoon weer aan de bak."

Dat de zelf gekozen selectie zo zou verlopen had Badloe voorafgaand ook niet bedacht. Badloe: "Alsof we in de toekomst konden kijken he. We weten dat we allebei super goed zijn en we wisten van te voren dat als we beide een goede week draaien het aan komt op de laatste medal race. Dat zie je nu. So be it, ik sta er goed voor. Ik kijk uit naar morgen, ik hoop dat we gaan varen. De voorspelling is niet zo goed. Ik hoop dat we wel wat wind krijgen en dan wordt het een mooi dagje morgen."

McIntosh: "We houden ervan om dit spelletje met zijn tweeën te spelen"

Aaron McIntosh is een tevreden coach aan het einde van de dag. McIntosh: "Het is heel bijzonder om de jongens in dezelfde race zo met elkaar te zien spelen. Ze houden er echt van om met en tegen elkaar te racen. Met name de laatste wedstrijd was echt fantastisch om te zien. Het is voor ons bijna net zoals met een training. We houden ervan om dit spelletje met zijn tweeën te spelen. Het is echt leuk om te zien. Vooruitkijkend naar de medal race van morgen heeft Kiran zeker een voordeel zoals het er voor staat. Maar zoals het is, is het voor Dorian op papier nog mogelijk. So the game is still on."

Klassement voorafgaand aan de medal race:
1. Kiran Badloe, NED, 27 punten.
2. Dorian van Rijsselberghe, 37 punten.
3. Shahar Zubari, ISR, 50 punten.
4. Thomas Goyard, FRA, 52 punten.
5. Pawel Tarnowski, POL, 56 punten.
6. Pierre Le Coq, FRA, 68 punten.
7. Louis Giard, FRA, 76 punten.

19. Sil Hoekstra, 138 punten.

Foto's: Ayolt Kloosterboer / NOS