Lifeofdorian

Nieuws

Van Rijsselberghe wil sterkste zijn in Olympische kwalificatie

Header6f0a5711

De strijd om het Olympische ticket tussen de RS:X-windsurfers Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe nadert een climax. Eind deze maand valt in het Australische Sorrento, nabij Melbourne, de beslissing. Tweevoudig Olympisch kampioen Van Rijsselberghe is duidelijk over zijn doel: "Ik wil de sterkste zijn. Ben ik dat, dan ben ik ook gekwalificeerd." 

Van Rijsselberghe wil eigen sport bepalen
In zijn blog geeft Van Rijsselberghe een inkijkje in hoe hij er, met nog drie weken te gaan, voor staat. Zo is hij openhartig over zijn vriendschap met Badloe maar weet de Texelaar ook wat er van hem gevraagd wordt. Van Rijsselberghe: "Het wordt Kiran of ik. Diegene die boven de ander eindigt, mag naar de Spelen. Gelukkig mik ik al mijn hele leven niet op tegenstanders maar op een plek: deze keer is dat de eerste plaats.

Klinkt dat arrogant? Zo is het zeker niet bedoeld. Het is mijn manier. Ik wil mijn eigen sport bepalen, ga niet kijken wat een ander doet. Natuurlijk ben ik geïnteresseerd in Kiran, ik beschouw hem als een vriend. Maar als we de hele dag naar elkaar zitten te kijken, daar wordt niemand beter van."

Van Rijsselberghe bereidde zich voor in Nieuw-Zeeland
Voor Van Rijsselberghe begon dit Olympisch jaar in januari met een trainingskamp in Nieuw-Zeeland, het land van zijn coach Aaron McIntosh. Na tien dagen thuis geweest te zijn in Los Angeles bij vrouw en kinderen zal Van Rijsselberghe de rest van de maand in Australië verblijven om optimaal aan de start van het WK te verschijnen.

Andere dynamiek door bosbranden en klimaatproblematiek
Van Rijsselberghe: "Het enige dat ik zorgwekkend vind – hoe gek dat ook klinkt – is de wind. De bosbranden en de hele klimaatproblematiek kunnen een hele andere dynamiek geven op het water. Een paar dagen geleden was het hier in Sorrento 40 graden, nu 17. Hoe ernstig dat voor de wereld is, dat schreeuw ik op andere momenten wel van de daken, voor nu moeten we er als sporters mee dealen. Hoe eng het allemaal ook is."

WK RS:X 25 t/m 29 februari
Van 25 t/m 29 februari vindt het wereldkampioenschap RS:X plaats in het Australische Sorrento. De wereldkampioen van 2018: Dorian van Rijsselberghe en van 2019: Kiran Badloe strijden hier om het Olympische ticket. Degene die het hoogst eindigt mag namens Nederland naar de Spelen.

Voor de Olympische Spelen heeft ieder land bij de zeildisciplines slechts recht op één startplaats. Achterliggende gedachten vanuit het IOC is dat op deze manier onder andere het match zeilen, waarbij de ene landgenoot zich op kan offeren voor de andere door de tegenstanders weg te varen, voorkomen wordt.