Lifeofdorian

Dorian's Blog

Blauwe-vinviskoor Hoge Nood is de EU zeer erkentelijk

Dor en rietje

Van de 751 leden in het Europees Parlement stemden deze week 571 vóór een reductie van single-use plastics. Van de aanwezige politici stemden negen van de tien voor de ingrepen die verder gaan dan de Europese Commissie eerder voorstelde.

Dat is mooi!

Het is dat Lise iedere dag op tijd naar haar bedje moet, anders waren we alle 571 deuren van deze politici afgegaan. ''Namens de schildpadden... hartelijk dank!'' ''Uit naam van de haaien: Bravo!” “Blauwe-Vinviskoor Hoge Nood is u zeer erkentelijk!''

Maar mijn dochter weet nog van niets. Die heb ik nog helemaal niet verteld dat schildpadden verstrikt raken in plastic visnetten. Dat haaienmagen vol plastic zitten. En dat menig Blauwe Vinvis door al dat plastic ziek wordt. Voor Lise zijn alle visjes gelukkig en dat houden we voorlopig zo.

De Europese maatregelen, die ook rechtstreeks bedrijven treffen die plastic máken, gaan pas over een paar jaar in. Jammer, zou je zeggen,maar ik wil er positief naar kijken. Het is een goede eerste stap. Dat vindt ook de Plastic Soup Foundation waar ze dit soort dingen heerlijk in perspectief zetten voor simpele plankzeilers als ik.

Ik hoop altijd maar dat mensen inzien dat we onze planeet aan het opmaken zijn. Dat we 'm verpesten. Ik heb veel fun in het leven, maar mij vergaat het lachen als ik er aan denk wat er gebeurt als we niet stoppen met consumeren. Het is hoogste tijd.

In mijn leven, én in dat van mijn meeste vrienden, blijkt het ook anders te kunnen. Voor veel plastic bestaan goede vervangers. Neem een tas mee naar de winkel. Wat is daar mis mee, dat deden we vroeger toch ook? Gebruik een recyclebaar rietje, zoals dat van Lise op de foto, die haar drinken nog net zo lekker vindt. Gebruik hoúten wattenstaafjes!

Niet de EU, de wereldburger moet om. Hier in California zul je vrijwel geen plastic rietjes meer vinden. Zelfs de grote fastfood-jongens onderzoeken de mogelijkheden van biologisch afbreekbare rietjes of alternatieven.

Het kán, dus moeten we het doén!

(Dorian)

(Minder belangrijk: Over twee dagen is de stemming van World Sailing over mijn nominatie voor Zeiler van het Jaar. Ik zag dat mijn concurrentie niet heel hard bezig is met stemmen verzamelen, dus mocht iemand me willen steunen: Ik zie kansen!)

Archief