Terug in Miami. De eerste keer dat ik de grote plas overstak, was hiernaartoe. Deze keer heeft het bezoek een extra tintje. Ik heb niet alleen veel zin in de World Cup, maar de Nederlandse Plastic Soup Foundation (PSF) en het Wereld Natuur Fonds Brazilië(WWF Brazil) presenteren hier ook een belangrijk en fraai project op een milieufestival georganiseerd door het Nederlands Consulaat in Miami waaraan ik – als ambassadeur van de PSF – verbonden ben.
In mijn vorige blog uitte ik kritiek op het Internationaal Olympisch Comité en de autoriteiten in Rio de Janeiro omdat zij hun belofte niet nakomen dat ze de Guanabara Baai voor de Spelen schoon zouden maken. In de baai ligt veel plastic en andere troep. Het is er vies en er wordt amper schoongemaakt.
De reacties waren positief, alleen in Brazilië werd mijn kritiek niet warm ontvangen. En een enkeling had bedenkingen over mijn 'kersttoespraak van het jaar', zoals HP/De Tijd de blog noemde. Nu kom ik van een klein Nederlands eiland, Texel, en daar delen wij eeuwenoude wijsheden met andere rijke culturen op de wereld, zoals deze: 'Wat gezegd moet worden, moet gezegd!'
Om het probleem te schetsen: In de oceaan drijft veel plastic, in totaal meer dan 250 miljoen kilo. De oorzaak: de mens ruimt zijn troep niet op en veel landen hebben een slecht afvalverwerkingssysteem. Hierdoor spoelt er jaarlijks tussen de 5 en 13 miljoen ton plastic de oceanen in.
Ook bij Rio gebeurt dat. Dat ondervinden wij als zeilers omdat het in de Guanabara Baai aan onze vinnen blijft hangen. Maar er gloort hoop. Op 23 januari ben ik er bij als in Miami een project van het WNF Brazilië en de PSF wordt gepresenteerd waarmee een symbolisch belangrijke rivier van troep naar de baai, de Carioca-rivier, wordt aangepakt. De inwoners van Rio de Janeiro zijn vernoemd naar deze rivier, een rivier waar de stad van Rio omheen is gegroeid. Dit project gaat binnen vijf jaar de rivier 75 procent schoner maken. Lukt het, dan worden ook andere rivieren aangepakt, want krijg je één rivier schoon, dan kan je ze allemaal schoon krijgen.
Hoe? Met handige gereedschappen wordt het mogelijk voor afvalverzamelaars in de 'communities' om thuis plastic te recyclen en zelfs eigen producten te maken: een surfboard vin bijvoorbeeld. De viezigheid zuiveren ze met ingenieuze technieken, via zinkbedden met planten geloof ik. Ik ben al een paar jaar ambassadeur van de Plastic Soup Foundation en vind het vooral mooi dat nu ook het WWF Brazilië dit oppakt. Uiteindelijk gaat het er niet zo zeer om dat wij als olympische sporters in schoon, ongevaarlijk water varen, maar dat mensen en dieren in en om een schone Guanabara Baai leven.
Dorian