Lifeofdorian

Dorian's Blog

​Zweven, vliegen, het luchtruim insurfen

Dorian

Draait het na de Spelen van 2020 in het windsurfen om één ding, de foil, hebben we er verdulleme geen goed kort Nederlands woord voor: draagvleugel! Maar we gaan zweven mensen, het windsurfen trekt zichzelf letterlijk uit het water... yes!

De beslissing van het IOC om het windsurfen zowel bij de mannen als de vrouwen voor 2024 te handhaven, is terecht. Windsurfen is de meest veeleisende olympische watersport, althans op fysiek gebied, dus dat is sowieso al een goede reden om de klasse te behouden.

En dat fysieke blijft, want als je niet hard gaat, brengt je foil je ook niet omhoog en heb je toch je lijf nodig om vooruit te komen. Omstandigheden met weinig wind zullen er altijd zijn. Maar zeker met een aardig windje is zo'n 'foil' supertof, het opent een hele nieuwe dimensie in mijn sport.

En dat werd ook tijd. Foilen is de toekomst. Ik oefen er al heel lang mee, krijg hier en daar wel eens een foiltje toegeworpen om uit te proberen, ik ben fan! En er komen meer veranderingen ten goede. Zo zal het parcours, de 'baan', worden aangepast aan de weersomstandigheden. Soms kort, soms lang, dus met meer dynamiek en leuker om naar te kijken.

En er zal waarschijnlijk niet, zoals tot voor kort met de huidige RS:X-klasse, maar één fabrikant de spullen mogen maken. Door concurrentie gaan de materiaalprijzen omlaag en kan daardoor de jeugd gemakkelijk instappen. Dus een beetje bikkel, jongen of meisje, gaat over het water vliegen. Cool!

Het is goed dat het kitesurfen (na eerdere pogingen vanaf 2024 wél olympisch) mijn sport er niet uit duwt, want met een zeil aan een plank wordt in minstens evenveel landen gesport als met een matras in de lucht. Dussss... misschien vind ik het allemaal wel zó leuk dat ik tot 2024 doorga, haha, je weet maar nooit.

De foil gaat het máken! In Nederland kennen we vooral draagvleugelboten, dingen die links en rechts door onbekende oorzaak met hoge snelheid tegen de wal varen. Maar denk, als je er beeld bij wil, eens aan het snelheidsgeweld waarmee de boten in de America's Cup uit het water komen. Dan kan je toch niet wachten op de toekomst van het windsurfen?

Ikke niet!

Dorian

p.s. De wereldkampioenschappen zeilen van 2022 naar Den Haag, de stad verdient dat evenement! Ze hebben daar bewezen dat ze wel een toernooitje kunnen organiseren, ik gun het ze heel erg. Binnenkort landt de Volvo Ocean Race er, wat een spektakel wordt. Ik raad iedereen aan te gaan kijken.

Archief