Lifeofdorian

Dorian's Blog

​Op de weg terug en een grote stap vooruit

Dormedemblik2018

Als olympisch kampioen windsurfen heb ik tijdens wedstrijden nogal wat bekijks. Vooral van tegenstanders. Afgelopen week was ik in Medemblik, wat ik als mijn thuistoernooi beschouw, en daar was het weer raak.

Omdat er bij die wedstrijd veel jonkies meedoen die het fantastisch vinden om de regerend olympisch kampioen voorbij te varen, zat ik nogal eens in de drukte. Een hoop gespartel en gespetter om me heen van die gasten die er voorbij wilden. Gelijk hebben ze, zou ik ook willen.

Vaak lukte het ze ook. Dat was geen probleem, want gelukkig is deze regerend kampioen op de weg terug. Ik heb weer een eentje gevaren, en ondanks de lichte windomstandigheden weer wat vaker mee voorin gezeten. Twee diskwalificaties hielpen niet mee, dus dan eindig je in het eindklassement vijftiende en vaar je wéér geen medalrace... waar ik dus nooit aan ga wennen.

Maar... ik kom er weer aan, het ging al beter dan in Hyères laatst. De komende weken ga ik met Kiran en Aaron plankmeters maken in Alicante, later dit jaar wil ik weer écht vooraan varen. Ik kan me voorstellen dat anderen nu vinden dat het slecht gaat, maar zelf ben ik positief. Het voelt prima zoals het nu loopt.

Ook over iets dat niets met windsurfen te maken heeft en dat veel belangrijker is, ben ik positief. Deze week werd bekend dat de Europese Unie iets gaat doen aan SUP, single use plastic. Dat is op zich natuurlijk goed nieuws, want normaal gesproken ben ik altijd somber over de bereidheid bij overheden – en ook de EU – om écht iets aan het massale gebruik van plastic te doen.

Jammer is wel dat de EU de rekening voor het gebruik van plastic bij belastingbetalers neerlegt, door landen voor 80 eurocent per geproduceerde kilo plastic aan te slaan. Terecht vraagt de Plastic Soup Foundation, een goeie club, daar aandacht voor. Beter kan de EU bedrijven laten bloeden die het plastic maken! Dan gaan die vanzelf ook meer recyclen.

Ondertussen krijgt mijn plasticvrije leven, dat ik op 1 januari begon, steeds meer vorm. We gebruiken thuis beduidend minder plastic, dus het kan écht. Ik doe mijn best, velen van jullie hoop ik ook. Nu de industrie nog: S.U.P., weg ermee!

Tot snel

Dorian

Archief