Lifeofdorian

Dorian's Blog

We moeten terugvaren om het plastic er af te krijgen

 us 5282

Ik ben een sportman. Ik ben geen tovenaar die de waterverontreiniging in de Baai van Guanabara kan oplossen. Was ik dat maar, want de waterkwaliteit is walgelijk vies en gevaarlijk en niemand vindt het belangrijk genoeg om dat te veranderen.

Onderzoek wijst uit dat slechts een paar druppels je behoorlijk ziek maken. Vaak is ons als atleten beloofd dat de autoriteiten, het lokale bestuur en het Olympisch Comité, het probleem zouden oplossen.

Alarmbellen
Niemand heeft iets gedaan. Alle alarmbellen gingen af, maar niets is veranderd en we zijn nog maar maanden verwijderd van de Olympische Spelen. Ik heb recent geracet en getraind in de baai en heb maar een keer EEN schoonmaakboot gezien. Vaak had ik plastic aan mijn vin. Mijn trainingspartner overkwam dit dertien keer in één race.

We moeten terugvaren tijdens de race om dit drijvend vuil van onze surfborden af te krijgen. Hoe zou dat zijn tijdens de Spelen? Windsurfers en zeilers die terugvaren om een race te winnen. Dit is wat gaat gebeuren als niemand bereid is drastische maatregelen te nemen om deze voortdurende vervuiling van lokale wateren te veranderen.

De Baai van Guanabara bevat zo veel plastic tassen dat de wereldpopulatie er kerstinkopen mee kan doen, als ze al het geluk hebben dát ze kerstinkopen kunnen doen. Kortom: het water is walgelijk en gevaarlijk.

Rioolwater
Een lid van onze trainersstaf moest bijna braken toen hij de olympische haven binnenvoer. Puur rioolwater. De atleten praten er niet over. Als ik niet over deze vervuiling praat, zal het ook mijn probleem niet zijn. Dat is wat de meesten van de andere sporters denken. Zij moeten zich richten op de klus die voor de boeg ligt, als sporter. Zij zijn er niet om de milieuvraagstukken in de wereld aan te pakken.

Maar deze sporters zijn allemaal betrokken en erg bezorgd.

Zo zit het dus. En dat is triest. De mensheid kan niet eens even een baai schoonmaken, laat staan de plastic soep uit al onze oceanen halen. We moeten onze omgeving redden en doorgeven aan onze kinderen. Hun mogelijkheid om van Moeder Aarde te genieten hangt af van wat wij nu doen.

Plastic soep
Als we een probleem als dit niet kunnen oplossen, wat zegt dat over ons? Dat we geen schonere wereld kunnen krijgen? Ik ben blij dat ik afgelopen week heb gewonnen. Misschien won ik omdat ik de kleinste hoeveelheid vuilnis aan mijn vin had. Terugkijken op een zege in plastic soep verschaft me geen enkele vreugde.

Totaal niet!

Ik ben windsurfer. Geen milieuactivist. We racen in Rio omdat we atleten zijn. Dat is wat we doen. Anderen moeten nu opstaan en hun verantwoordelijkheid nemen voor de walgelijke en gevaarlijke waterkwaliteit. En we moeten nu allemaal beginnen plastic te recyclen.

Gelukkig Kerstmis!

Dorian

Archief