Lifeofdorian

Dorian's Blog

​Zonder wind kom je nergens

Wind rio haar

Ik had als klein ventje al snel in de gaten dat je de wind in je voordeel kan laten werken. Als eilander zit je vaak op de tocht, daar leer je mee omgaan. Op weg naar school, op de fiets, merkte ik al dat je aan de juiste kant van de bosjes in de luwte kon rijden. Dat soort ontdekkingen, ze bleven komen.

De westenwind is het koudst en het hardst en laten we die in Nederland nou het meeste hebben. De schapenboetjes op Texel staan niet voor niets allemaal met de kont naar het Westen. Als ik 's ochtends wakker werd op mijn zolderkamer hoorde ik 'm om de dakpannen heen gluren. Dan wist ik dat de tocht naar school weer feest zou zijn.

Ik ga niet claimen dat ik het snel door had allemaal, op het water. Er waren echt wel jongens die eerder dan ik konden uitleggen wat Corioliseffect was. Maar uiteindelijk weet ik wel heel goed hoe het werkt. Ik lees de wind nu als het ware, oriënteer me op een mengeling van omstandigheden.

Allereerst is er de wind zelf. Je ziet aan donkere vlagen op het water dat daar druk ligt, de wind er iets doet. Schuimkopjes zijn al helemaal duidelijk. En je kan de kustlijn bekijken, de invloed van het landschap op de wind is groot. En wat dacht je van de Suikerbroodberg hier in Rio, aan de rand van de Baai van Guanabara?

Die berg heeft heel veel invloed op de wind. Op draaiingen, windvlagen, windkracht... het is niet voor niets dat we al jaren in Rio trainen. Deze baai heeft een hele eigen dynamiek, die moet je wel een beetje kennen, anders ben je in augustus kansloos.

Veel mensen zien de wind als lastig. Vanwege de rook bij het barbecueën, tegenwind, het zand in je ogen op het strand, ploppende paraplu's en je haar dat in de war gaat. Maar als je leeft van wind en water, zoals een windsurfer, dan ligt dat anders. Dan wil je als het hard waait liefst het water op.

Ach, je moet gewoon leren je handdoek met de wind mee neer te gooien, de wind je vriend te laten zijn. Want hij brengt je verder en ook nog eens sneller. En wat te denken van windenergie? Is het mooi, zo'n molen? Nee. Maar is windenergie goed? Ja.

Ik hou van de wind. Bovendien kan mijn haar tóch niet in de war.


Dorian

Ps. Meer weten over de wind in Rio? Bekijk hier de masterclass wind terug die ik in februari gaf bij RTL Late Night. 

Archief