Lifeofdorian

Nieuws

Dag 1 olympisch test event: weinig wind en goede resultaten

3251.dl kernploeg.dorrijsrio

Rio de Janeiro 15 augustus 2015 - De zeilers van Delta Lloyd Kernploeg die volgend jaar mee doen aan de Olympische Spelen van Rio 2016 varen van 15 tot en met 22 augustus 2015 het olympische testevenement in Rio de Janeiro. Op de eerste dag van het toernooi kwamen Marit Bouwmeester (foto boven), Rutger van Schaardenburg, Lilian de Geus en Dorian van Rijsselberge in actie. Er stond weinig wind in de Guanabara Baai. De resultaten van de Nederlanders waren goed.

Sterk toernooi

339 zeilers uit 52 landen verschijnen aan de start van deze ultieme test. Net zo als op de Olympische Spelen doet een gelimiteerd aantal landen mee. Per land mag maar maximaal één team meedoen. Dit toernooi wordt door alle landen gebruikt als een belangrijke graadmeter. Men is tot op de tanden gewapend.

Marit Bouwmeester aan de leiding na twee races
Bouwmeester begon sterk aan het testevenement. In zeer uitdagende omstandigheden met weinig wind en veel stroming. Met een tweede plaats in race één en een zesde in race twee gaat de Friese zeilster aan de leiding in de Laser radial klasse.

Windsurfer Lilian de Geus begint sterk en staat vierde
Windsurfer Lilian de Geus kwam het strand op lopen bij Marina da Gloria en gaf aan dat ze een goede dag had gehad. Met een tweede, zesde en een derde plaats is dat zeker het geval. Echter, in die derde en laatste race van de dag rondde De Geus een verkeerde boei. Ze werd daarvoor gediskwalificeerd. Door de vele winddraaiingen waren er een aantal baanwijzigingen en dan is het goed opletten op het water. De Geus staat met dit schrapresultaat nog steeds vierde in het klassement. Een prima positie, maar De Geus kan zich geen tweede grote fout meer permitteren.

De Geus gaf de volgende toelichting. “Het waren lastige omstandigheden met weinig wind een zware dag. Ik was heel blij met mijn resultaten. De laatste race was heel verwarrend. Er zijn meer die om de verkeerde boei zijn gevaren. Ik ga protesteren bij de internationale jury tegen het racecomité. De kans is klein, maar ik moet het proberen. Verder voel ik me echt fit ben ik heel blij dat ik in deze omstandigheden in Rio hard kan varen. Daar hebben we hard aan gewerkt de laatste tijd.” Het protest van De Geus werd afgewezen.

Dorian van Rijsselberge goed resultaat en diskwalificatie
De mannen en vrouwen windsurfers kwamen drie keer in actie. Dorian van Rijsselberge gaf direct na de wedstrijden een korte reactie. “Eerste dag zit erop. Zware dag. Lastige omstandigheden. Het vraagt heel veel energie. Het was zwaar. Een piswindje zoals we dat noemen. Je moet heel hard pompen met je zeil. Hartslag rond de 190 ongeveer. Maar ik heb niets weggeven, niets verloren met twee keer een vijfde plaats en een tweede. Dat is in zulke omstandigheden prima.”

Op het moment van deze reactie wist Van Rijsselberge nog niet dat hij in race drie gediskwalificeerd was voor te vroeg starten. Iedere deelnemer mag zijn slechtste resultaat aftrekken, het zogenaamde schrapresultaat. In het klassement staat van Rijsselberge nu op een goede zesde plaats maar de Texelaar kan zich geen misstap meer veroorloven.

Rutger van Schaardenburg goed herstel
Laser zeiler Rutger van Schaardenburg zeilde volgens eigen zeggen een ongelukkige eerste race en eindigde op een 17de plaats. In race twee herstelde de Nederlandse Laser zeiler zich goed met een vierde plaats.

Van Schaardenburg zei: “Goede tweede race, maar ook die eerste had zo een soort resultaat kunnen zijn. Ik ging goed van start. Een paar ongelukkige momenten. Daar werd ik zwaar voor bestraft. Maar al met al tevreden.”

16 augustus alle Nederlanders in actie
Zondag 16 augustus 2015 komen alle zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg in actie, zoals Mandy Mulder en Coen de Koning in de Nacra 17 , Afrodite Zegers-Kyranakou en Anneloes van Veen in de 470 en Pieter-Jan Postma in de Finn. Ook het Magic Marine team van Nina Keijzer en Claire Blom in de 49erFX beginnen dan een deze ultieme olympische test.