Lifeofdorian

Nieuws

Ronde om Texel: Dorian tweede achter Casper Bouman

2867.rondetexel.img 3706 a

Op zaterdag 6 juni werd het Open Nederlands Kampioenschap Marathon Windsurfen gevaren, beter bekend als de Ronde om Texel Windsurf. Met windkracht 5 en een strakblauwe lucht gingen 31 surfers uit binnen- en buitenland de loodzware uitdaging aan. Casper Bouman voer het eiland als eerste rond in 2 uur en 8 minuten, ruim een half uur voor de eerste catamarans, en veroverde het goud. De gebroeders Dorian en Adriaan van Rijsselberghe pakten respectievelijk zilver en brons. Titelverdediger 2014 Dennis Littel werd door materiaalpech uitgeschakeld.

Dorian van Rijsselberghe vliegend van start op ‘eigen’ eiland, Bouman op zijn hielen
Terwijl een aantal surfers zich nog door de branding heen worstelden, was Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe, onder luid applaus van de toeschouwers, al vertrokken. Je kon zien dat de branding zijn achtertuin is, want schijnbaar moeiteloos bedwong hij de golven. Casper Bouman, tweevoudig wereldkampioen (RS:X en Formula) en oud olympisch surfer zat hem echter in ‘no time’ op de hielen. Bouman zag vorig jaar de titel aan zijn neus voorbijgaan doordat zijn vin was afgebroken. De Hagenaar surfte toen zijn eerste Ronde op wilskracht uit. Na afloop in 2014 zei hij al: “Supergaaf was dit, wat een gaaf event. Wel heel jammer dat ik materiaalpech kreeg. Maar ik kom terug!” En terugkomen, dat deed Bouman zeker deze Ronde.

Favorietenrol werd snel duidelijk gedurende supersnelle race om Texel
Al snel ging de strijd voorin tussen Van Rijsselberghe en Bouman, die beiden strak voorin bleven varen. Op ongeveer 6 minuten achterstand voer een tweede koppel: Kiran Badloe en Adriaan van Rijsselberghe. Vrijwel vanaf het begin van de Ronde om Texel Windsurfen was de samenstelling van de kopgroep hetzelfde.

Na 2 uur en 8 minuten kwam Bouman, onder luid gejuich van het toegestroomde publiek, op het strand aan, 58 seconden langzamer dan het record. Anderhalve minuut later pakte Dorian van Rijsselberghe zilver, en op enige afstand finishte ook broer Adriaan. Titelverdediger Dennis Littel liep bij Paal 28 averij op: hij brak zijn vin en moest de strijd opgeven. Kiran Badloe viel net naast het podium en werd vierde. Badloe, die al 3 jaar niet meer op een Formula-board had gestaan: ‘Leuk is dit! Maar zwaar hoor, dat zeker. Maar ik wil zeker weer een keer meedoen!’

Ook Taty Frans, de beroemde freestyle windsurfpro uit het PWA-circuit, die op Texel als zesde eindigde, had het goed naar z’n zin. Taty heeft speciaal voor de Ronde om Texel by Paal 17 een last minute omweg gemaakt om deel te kunnen nemen, onderweg naar de PWA Costa Brava. Daar zal ook de winnaar van de Ronde Windsurfen 2015 volgende week naar toe gaan. Maar eerst de huldiging en feest in het Sailorshome op het strand bij Paal 17.

De eerste reactie van een superblije Bouman, met een hele grote grijns: “Ik zei het toch. Ik kom terug.”

Resultaten ONK Marathon Windsurfen tijdens Ronde om Texel:
1. Casper Bouman 2:08 min
2. Dorian van Rijsselberghe 2:09:36
3. Adriaan van Rijsselberghe 2:20:58

Voor alle resultaten klik hier 

Foto: Emmanuel Rey