Lifeofdorian

Nieuws

Van Rijsselberghe en Badloe naar goud en zilver op WK 2018

3musketiers

De mannen van coach Aaron McIntosh pakte bij het WK Zeilen in het Deense Aarhus het goud en zilver.

Tijdens de laatste racedag bij het WK zeilen in het Deense Aarhus stond er voor de mannen in de RS:X-windsurf klasse nog een medal race op het programma. Dorian van Rijsselberge verzekerden zich voor de medal race al van het goud en hoefte alleen nog te finishen. Voor trainingsmaatje Kiran Badloe werd het een medal race met een heel andere insteek. Hij moest zijn afsluitende wedstrijd nog knokken om een podiumplaats veilig te stellen. Voorafgaand aan de race stond hij op zilver, maar het puntenverschil met de concurrentie was gering. Na een spannende medalrace, waarbij de Nederlandse windsurfer met name de Fransman Louis Giard goed in de gaten moest houden, kwam Badloe als 5e over de finishlijn en pakt hij het zilver. Van Rijsselberge finishte de medalrace als 3e.

Beide mannen komen blij van het water. Van Rijsselberge: Ja het was super tricky en leuk. Ene moment lig je aan kop en andere moment lig je achterin, maar het zit erop! Ben super blij!" De sleutel tot het succes zit ‘m volgens Van Rijsselberge in het plezier: “Het belangrijkste om goed te kunnen presteren is om lol te hebben in wat we doen. En verder moet je gewoon de simpele dingen heel erg goed doen.”

Badloe deelt deze mening: We hebben echt meer lol dan wie dan ook. We werken natuurlijk ook heel hard, maar zorgen dat we altijd plezier blijven hebben, op het water, maar ook op de kant. Dat brengt ons nu hier. Ik ben super blij!”

Ondanks dat er maar 1 windsurfer naar de spelen in 2020 mag, hopen de mannen voorlopig samen op de wereldpodia te belanden. Van Rijsselberge legt uit: “Voor Tokio is er maar 1 plek. Daarvoor moeten we elkaar verslaan en we zijn momenteel allebei heel goed, maar we hebben elkaar ook echt nodig. Dus we moeten samen hard blijven werken. We wilden 1e en 2e eindigen op dit WK. Dat is gelukt en dat willen we voorlopig nog even vol blijven houden. Die plek op de spelen gunnen we elkaar. We willen dat de beste gaat. Wie van ons dat dan ook zal worden.”

EINDKLASSEMENT RS:X-men

  1. Dorian van Rijsselberge (NED), 58 punten
  2. Kiran Badloe (NED), 85 punten
  3. Louis Giard (FRA), 92 punten


Nederland beste land bij WK zeilen
Met 3x goud, 2x zilver en 1x brons steekt Nederland dit jaar met kop en schouders boven de concurrentie uit in het landenklassement. In de bestaande olympische zeilklassen kwam enkel Frankrijk in de buurt, met 1x goud, 2x zilver en 1x brons.

Een trotse hoofdcoach Jaap Zielhuis blikt terug op het WK:
“Dit is voor het hele team een waanzinnig resultaat. Nog nooit eerder heeft Nederland in het zeilen het landenklassement gewonnen. We hebben altijd anderen boven ons moeten dulden. Dus ja, af en toe moet ik mezelf nog wel even in de arm knijpen: Gebeurt dit nou echt? Het is waanzinnig gaaf. Voor ons en iedereen die erbij betrokken is.”

Vooraf zette Zielhuis in op 4 medailles: “Het pakt nu beter uit! Alles valt goed dit keer en dan worden we wereldkampioen. Maar niet alleen onze kernploeg heeft goed gevaren. Ook de jongere generatie zeilers heeft zich in de kijker gevaren hier. Zoals onze coach van de RS:X-mannen, Aaron McIntosh, altijd zegt: success breeds success. Daar geloof ik wel in!”

Voor de toekomst heeft Zielhuis een duidelijke visie, maar ziet hij ook nog kansen: “Ik geloof niet in een top down benadering. De beste ideeën komen van het water en worden bedacht door de coaches en de zeilers zelf. Iedereen kiest daarin een eigen route naar Tokio en wij proberen onze zeilers daar zo goed mogelijk in te faciliteren. Voorlopig nog in 6 klassen, maar in de toekomst hopelijk meer. We willen groeien, door bijvoorbeeld ook een programma voor de Nacra neer te zetten. Liever vandaag nog dan morgen, maar in andere landen zit simpelweg meer geld in topsport.
Daarbij nemen we nu ook de fakkel over voor de organisatie van het WK, dat in 2022 in Den Haag plaatsvindt. Dan willen we het minstens zo goed neerzetten als ze hier in Denemarken hebben gedaan. En hopelijk kunnen we dan ook in eigen land zulke mooie zeilresultaten laten zien!”

Medailles Nederlandse zeilers WK zeilen in Aarhus
GOUD
Dorian van Rijsselberge (RS:X-men)
Lilian de Geus (RS:X-women)
Annemiek Bekkering & Annette Duetz (49erFX)


ZILVER
Marit Bouwmeester (Laser Radial)
Kiran Badloe (RS:X-men)

BRONS
Pieter-Jan Postma (Finn)