Lifeofdorian

Nieuws

Van Rijsselberghe goud en de Geus zilver test event Rio

Ay7q0689

De afsluitende medalrace in de RS:X windsurfer klasse van het Rio testevenement werd gezeild in heel weinig wind. De tien beste windsurfers van het klassement moesten anderhalf uur wachten op een zuchtje wind. De windsurfers van de Delta Lloyd Kernploeg Dorian van Rijsselberghe, Kiran Badloe en Lilian de Geus waren alle drie geplaatst. Van Rijsselberghe in pole position, Badloe als achtste en De Geus bij de dames als vijfde. 

Rijsselberghe startte links op de baan in Guanabara baai onder het Suikerbrood. Het eerste stuk na de start werd door alle deelnemers volle bak gepompt. Hartslag 200, zo lang mogelijk. De start van De Texelaar was goed en hij eindigde de medalrace in vierde positie en pakte met dat resultaat het goud op het allereerste olympische testevenement van Rio 2016. Trainingspartner Kiran Badloe eindigde op een negende plaats in het klassement.


Reactie Dorian van Rijsselberghe
“Ik ben hier heel blij mee. Het is een goed begin. Natuurlijk, twee jaar na London is het goed om te weten dat we op de goede weg zijn. Soms ga je wel eens twijfelen, na de wereldbekerwedstrijden dit voorjaar bijvoorbeeld. Maar dat is niet nodig. Voor mij is het belangrijkste dat ik mezelf heb laten zien dat het kan. Het was ook een realistisch doel om hier te winnen. Maar je moet het nog wel doen. Vorig jaar hebben we hier al een pre-olympisch test event gedaan en die won ik ook.”

Er stond niet veel wind tijdens de medalrace. Van Rijsselberghe en alle andere windsurfers creëren hun eigen wind door keihard met het zeil te pompen. “Je gaat maximaal pompend van start. Dat is een mentale kwestie. Je moet gewoon zo lang mogelijk doorgaan. Als je gaat denken dat je stuk zit, stop je te vroeg. Het is mind over matter!”

Zilver voor De Geus
Windsurfster Lilian de Geus (22) ging ook goed van start in haar medalrace. Ze haalde het maximale uit de laatste afsluitende race. De jonge surfster ging als vijfde de medalrace in, maar liet vervolgens alle zeer ervaren concurrenten achter zich. Alleen Charline Picon (FRA) was niet meer in te halen voor De Geus.

Reactie Lilian de Geus
Lilian de Geus maakt een heel goed seizoen mee. Haar debuutseizoen in de Delta Lloyd Kernploeg gaat gepaard met goede resultaten zoals het zilver tijdens de Sofia Cup. Daarna was ze een paar keer dichtbij het podium, maar het lukte steeds net niet. Nu wel: “Ik heb vandaag echt het maximale eruit gehaald. Geweldig. Ik had eindelijk een echt goede start. Die start liep deze week nog niet goed. Ik moest steeds weer inhalen. Nu dus niet. Ik heb ook afgeleerd niet te focussen op het eindresultaat, maar op wat ik moet doen. Goed starten, goed kijken, tactisch varen.” De Geus is in haar element in Rio. “Het is tricky hier, dat ligt me wel. Ik vind het leuk. Tactisch varen, lastige condities. Slim varen.”

Rest van het programma
7 augustus is de voorlaatste dag voor Finn zeilers Pieter-Jan Postma, 49erFX zeilers Annemiek Bekkering en Annette Duetz en de twee Nacra teams Groeneveld/Krol en Mulder/de Koning. Deze zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg varen 8 augustus hun medalrace als ze zich ervoor plaatsen.

Ook de Laser zeilers komen op 7 augustus weer in actie voor twee wedstrijden. Nicholas Heiner en Rutger van Schaardenburg bij de mannen en Marit Bouwmeester bij de vrouwen. Voor deze drie zeilers is zaterdag 9 augustus de afsluitende dag.

Schema Medalraces:
Donderdag 7 augustus: Medalrace RS:X windsurfer dames & heren
Vrijdag 8 augustus: Medalrace 49erFX, Finn & Nacra17
Zaterdag 9 augustus: Medalrace, Laser & Laser radial